5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn clopot de biserică din 1555 furat de nazişti, returnat Poloniei

Un clopot de biserică din 1555 furat de nazişti, returnat Poloniei

Un clopot de biserică, datând din 1555, va fi returnat Poloniei după 77 de ani de când naziştii l-au furat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie adevarul.

Enoriaşii din Slawiecice, o localitate din sudul Poloniei, au început să-și caute vechiul clopot în urmă cu doi ani. Au fost norocoşi, după cum a spus dioceza Münster din Germania, deoarece naziştii au topit aproximativ 80.000 de clopote pentru a face arme şi muniţie.

Un pastor polonez a dat de urma clopotului în Münster. Marian Bednarek a găsit clopotul de 400 kg listat într-o carte. El se afla de mai multe decenii, neobservat, alături de alte două clopote, în curtea bisericii catolice din oraş.

După război, unele clopote care nu au fost topite pentru metalul lor au fost returnate, dar 1.300 au fost păstrate iniţial într-un cimitir de clopote din Hamburg, iar fotografii cu acestea au fost păstrate într-o arhivă în Nuremberg.

Dioceza a spus că autorităţile militare britanice au interzis returnarea clopotelor în țările din Est şi ele au fost împrumutate parohiilor din vechea Germanie de Vest. Clopotul va ajunge înapoi la Slawiecice sub formă de împrumut permanent, pentru că, oficial, aparţine statului german.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS