5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNoi specii descoperite în adevărate „oraşe” de pe fundul Oceanului Atlantic

Noi specii descoperite în adevărate „oraşe” de pe fundul Oceanului Atlantic

-

După cinci ani de cercetări în adâncurile mărilor, oamenii de ştiinţă au descoperit 12 noi specii de vieţuitoare marine în cadrul unor „veritabile oraşe” existente pe fundul Oceanului Atlantic, potrivit BBC.

Mai exact, este vorba despre noi tipuri de muşchi, moluşte şi corali care până acum nu au putut fi observate deoarece fundul mărilor şi oceanelor rămâne, în continuare, extrem de puţin explorat.

„Putem spune că avem hărţi mult mai bune şi exacte cu suprafaţa Lunii şi planetei Marte, decât cu fundul mărilor”, a declarat George Wolff, oceanolog de la universitatea din Liverpool, implicat în acest proiect de cercetare, la care au participat cercetători din 13 ţări.

„De fiecare dată când te aventurezi în adâncurile oceanului, descoperi ceva nou“

„Practic, de fiecare dată când te aventurezi în adâncurile oceanului, descoperi ceva nou – şi nu doar simple specii individuale, ci întregi ecosisteme”

„Am descoperit adevărate comunităţi marine formate din bureţi de mare şi corali care formează adevărate oraşe în adâncurile mării”, a declarat profesorul Murray Roberts de la univeristatea din Edinburgh, liderul proiectului de cercetare. „Toate acestea întreţin viaţa marină, deoarece peştii se folosesc de astfel de locuri pentru a depune icre”.

„Dacă aceste «oraşe» sunt distruse în urma acţiunilor omului, peştii nu se vor mai putea înmulţi“

„Dacă aceste «oraşe» sunt distruse în urma acţiunilor omului, peştii nu se vor mai putea înmulţi, ceea ce va afecta întregul ecosistem”, a adăugat Roberts.

Oamenii de ştiinţă au avertizat însă că noile specii descoperite s-ar putea afla deja în pericol de dispariţie, din cauza schimbărilor climatice.

Preluarea dioxidului de carbon din atmosferă de către oceane duce la creşterea acidităţii acestora, cu efecte corozive asupra coralilor, de pildă.

„Nu e încă prea târziu să protejăm aceste specii speciale”

Savanţii au arătat că „nu e încă prea târziu să protejăm aceste specii speciale”, laolaltă cu habitatele pe care acestea le ocupă.

Încălzirea globală, odată cu creşterea acidităţii oceanelor şi reducerea resurselor de hrană ale organismelor marine vor reduce, până în 2100, tot mai mult existenţa acestor habitate pentru speciile care trăiesc la mare adâncime în oceane.

„Aşa cum înţelegem rolul pe care pădurea tropicală îl joacă în biodiversitatea de la suprafaţă, trebuie să înţelegem şi rolul pe care îl joacă fundul mărilor şi oceanelor – deoarece toate acestea sunt conectate”, a spus Roberts.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Accident rutier grav cu trei victime în Bumbești-Jiu

Pompierii militari au fost solicitați joi să intervină la...

ȘTIRI GdS