-2.5 C
Craiova
miercuri, 20 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Magazin Picturi cu animale uriașe ale epocii glaciare, vechi de 12.000 de ani, găsite în pădurea amazoniană

Picturi cu animale uriașe ale epocii glaciare, vechi de 12.000 de ani, găsite în pădurea amazoniană

În pădurea amazoniană au fost descoperite mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare. Picturile sunt realizate, cel mai probabil, cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, spun experții Universității din Exeter, Marea Britanie, care au analizat descoperirea.

Cercetătorii din pădurea tropicală amazoniană au dezvăluit mii de imagini de artă rupestră care înfăţişează uriaşe creaturi ale epocii glaciare, cum ar fi mastodonții, dar și vietăți ca cerbi, lilieci și maimuțe, potrivit CNN. Desenele au fost realizate probabil cu aproximativ 11.800-12.600 de ani în urmă, potrivit cercetătorilor britanici din Exter. Picturile sunt aşezate pe trei adăposturi de rocă diferite. Ccel mai mare, cunoscut sub numele de Cerro Azul, găzduiește 12 panouri şi mii de pictografii individuale.

Arta rupestră arată cum cei mai vechi locuitori umani din zonă ar fi coexistat cu megafauna din Epoca de Gheaţă

Situată în Serranía La Lindosa din Columbia modernă, arta rupestră arată cum cei mai vechi locuitori umani din zonă ar fi coexistat cu megafauna din Epoca de Gheaţă, cu leneşi uriaşi, mastodonti şi camelide.

„Acestea sunt cu adevărat imagini incredibile, produse de primii oameni care au trăit în vestul Amazoniei”, a declarat Mark Robinson, un arheolog de la Universitatea din Exeter.

„Picturile oferă o privire vie şi captivantă asupra vieţii acestor comunităţi”

„Picturile oferă o privire vie şi captivantă asupra vieţii acestor comunităţi. Este incredibil pentru noi astăzi să credem că au trăit printre şi au vânat erbivore uriaşe, unele care aveau dimensiunea unei maşini mici”, a adăugat arheologul.

Alte imagini prezintă figuri umane, forme geometrice şi scene de vânătoare, precum şi alte vietăţi

Alte imagini prezintă figuri umane, forme geometrice şi scene de vânătoare, precum şi alte vietăţi precum: cerbi; aligatori; lilieci; maimuţe; broaşte ţestoase; şerpi. 

Picturile roşii, realizate folosind pigmenţi extrasaţi din ocru răzuit, alcătuiesc una dintre cele mai mari colecţii de artă rupestră din America de Sud. La vremea când au fost realizate desenele, Amazonul se transforma dintr-un conglomerat de savane, pădure tropicală şi tufă spinoasă în pădurea tropicală cu frunze largi pe care o cunoaştem astăzi.

Artiştii ar fi folosit focul pentru a exfolia roca şi a face suprafeţe plane pe care să picteze

Artiştii ar fi folosit focul pentru a exfolia roca şi a face suprafeţe plane pe care să picteze, spun experţii. În timp ce picturile sunt expuse la elemente, acestea sunt protejate de stâncă, ceea ce înseamnă că rămân într-o stare mai bună decât alte arte rupestre găsite în Amazon.

Unele dintre ele au fost pictate atât de sus pe stâncă încât ar fi fost necesare scări speciale realizate din resurse forestiere pentru a le crea, potrivit cercetătorilor britanici. 

Persoanele care au pictat imaginile au fost vânători-culegători 

Persoanele care au pictat imaginile au fost vânători-culegători care au mâncat fructe de palmier şi fructe de copac, precum şi au pescuit în râul din apropiere pentru piranha şi aligatori. Oasele şi rămăşiţele vegetale dezvăluie, de asemenea, că au mâncat şerpi, broaşte şi rozătoare.

Cercetătorii proiectului lucrează pentru a afla când oamenii s-au stabilit prima dată în regiunea Amazonului şi cum prezenţa lor a afectat biodiversitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Olt: Reținut după ce a furat un autoturism

Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat ieri...

ȘTIRI GdS

Cercetătorii au descifrat cel mai mare genom cunoscut din...

Experţi biologi au anunţat că au descifrat codul genetic al unei specii de peşte cu plămân din Australia, care posedă cel mai mare genom...

A murit moștenitorul imperiului financiar Rotschild

Benjamin de Rothschild, care supraveghea imperiul bancar început de tatăl său în 1953, a murit la 57 de ani, în urma unui infarct, scrie...

Dispariția unuia dintre corbii reginei Marii Britanii reînvie o...

Unul dintre corbii reginei care trăiesc în Turnul Londrei a dispărut și se crede că a murit, provocând îngrijorări că, potrivit legendei, „regatul va...

Criticul de artă Ruxandra Garofeanu a murit la 76...

Criticul de artă Ruxandra Garofeanu, realizator de emisiuni de radio şi televiziune şi preşedinta fundaţiei Artsociety, a murit la vârsta de 76 de ani. Într-un...

50 de sicrie vechi descoperite la necropola egipteană Saqqara

50 de sarcofage din lemn au fost descoperite la sud de Cairo la necropola egipteană Saqqara, în templul funerar al reginei Naert, potrivit The...

Justin Timberlake și Jessica Biel, din nou părinţi

Cântărețul Justin Timberlake a confirmat, într-un interviu pe care i l-a acordat vedetei tv Ellen DeGeneres, că el şi soţia sa, actriţa Jessica Biel,...