1.6 C
Craiova
luni, 11 ianuarie, 2021
Știri de ultima oră Magazin O mumie a unui copil, studiată cu ajutorul laserelor

O mumie a unui copil, studiată cu ajutorul laserelor

Cercetătorii explică faptul că razele de lumină au oferit o imagine clară a interiorului mumiei studiate, potrivit descoperă.

O mumie egipteană, decorată cu portretul unei femei, ascundea o surpriză: corpul unui copil care avea doar 5 ani când a murit. Acum, oamenii de știință au aflat mai multe despre misterioasa fată și modul în care aceasta a fost pregătită pentru viața de apoi, datorită scanărilor de înaltă rezoluție și a razelor X care au vizat regiuni foarte mici din artefactul intact, notează Live Science.

Tomografiile computerizate cu raze X ale dinților și femurului mumiei au confirmat vârsta fetei, deși nu au prezentat semne de traume în oasele ei care ar putea sugera cauza morții ei. Razele X de mare intensitate au dezvăluit, de asemenea, un obiect misterios care fusese plasat pe abdomenul copilului, după cum explică oamenii de știință într-un nou studiu.

Mumia a mai fost analizată în trecut

Scanările efectuate pe mumie acum aproximativ două decenii au avut un contrast scăzut și multe detalii au fost greu de observat. Pentru noua analiză, cercetătorii au efectuat noi scanări CT pentru a vizualiza structura mumiei în întregime.

Ulterior, s-au concentrat asupra unor regiuni specifice folosind difracția de raze X, în care un fascicul de raze X puternic concentrat ricoșează de pe atomii din structurile cristaline. Pornind de la variațiile modelelor de difracție cercetătorii pot afla din ce tip de material este făcut obiectul.

Aceasta este prima dată când difracția cu raze X a fost utilizată pe o mumie intactă, a spus autorul principal al studiului dr. Stuart Stock, profesor la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago.

O schimbare a procesului de mumificare

Mumia studiată fost excavat între 1910 și 1911 din vechiul sit egiptean Hawara și datează în jurul primului secol al erei noastre, când Egiptul se afla sub stăpânire romană. „În perioada romană din Egipt, au început să facă mumii cu portrete atașate pesuprafața frontală”, a declarat dr Stock. „Au fost făcute mii de astfel de mumii, dar majoritatea portretelor au fost scoase din mumiile pe care le avem, doar 100 până la 150 mai au portretul atașat mumiei”, a adăugat acesta.

Deși portretul de mumiei reprezenta o femeie adultă, dimensiunea mică a mumiei a sugerat altfel și scanările au confirmat că mumia era un copil, atât de tânără încât niciunul dintre dinții ei permanenți nu apăruse. Corpul ei măsoară 93 de centimetri de la vârful craniului până la tălpile picioarelor, iar bandajele au mai adăugat încă cinci centimetri, conform studiului.

Cercetătorii au detectat, de asemenea, 36 de structuri asemănătoare acelor, 11 în jurul capului și gâtului, 20 lângă picioare și cinci în trunchi. Difracția cu raze X a determinat că acestea erau fire sau pini metalici moderni care ar fi putut fi adăugați pentru a stabiliza artefactul în timpul secolului trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Măsuri restrictive în câteva localități din Olt

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a adoptat...

ȘTIRI GdS

Cheia de la camera în care a murit Napoleon...

Casa de licitaţie britanică Sotheby's a anunţat azi că scoate la vânzare cheia de la camera în care a murit Napoleon Bonaparte când era...

Reacția lui Ilie Năstase, după ce soția sa a...

Ilie Năstase a avut vineri seara un conflict cu soţia sa, Ioana Năstase, iar aceasta a sunat la 112 şi a afirmat că a fost agresată fizic...

A murit actriţa americană Marion Ramsey

Actriţa americană Marion Ramsey, cunoscută pentru rolurile de pe Broadway şi din seria de filme „Academia de Poliţie”, a murit la vârsta de 73...
00:00:41

NASA a publicat imagini cu cel mai mare canion...

NASA a dat publicităţii imagini spectaculoase surprinse pe planeta Marte, cu cel mai mare canion din sistemul solar. Ce vedeţi în aceste secvenţe este ceea...

Lucrări în grădină în ianuarie și februarie

După ce trec sărbătorile de iarnă, putem începe să ne facem planurile pentru grădina de anul acesta. În primele două luni nu sunt multe treburi...

Elon Musk l-a depășit pe Jeff Bezos și a...

Elon Musk a devenit cel mai bogat om din lume, cu o avere care depășește 185 de miliarde de dolari, anunță CNBC. Avansul înregistrat de Tesla...