13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum punem la iernat bulbii florilor de vară

Cum punem la iernat bulbii florilor de vară

Plantele cu bulbi sau tuberculi care înfloresc vara sunt mai puțin rezistente la ger, de aceea trebuie protejate peste iarnă. În prima jumătate a toamnei, înainte să înceapă ploile reci, este bine să scoți din pământ bulbii sau tuberculii acestor plante.

Bulbii de vară trebuie protejați de frig și scoși din pământ în fiecare toamnă. Ei vor fi replantați abia primăvara viitoare, în lunile aprilie sau mai.

Cum pregătești bulbii de iernat

Scoate bulbii când pământul este bine uscat, să nu fie umezi și să le cureți mai ușor rădăcinile uscate. Lasă-i la soare să se usuce și apoi curăță cu grijă resturile de pământ și foile sau tulpinile uscate.

Pregătește lădițe din lemn bine aerisite și hârtie de ambalaj pentru bulbii de gladiole și dalii sau tăvițe cu mușchi uscat, nisip și perlit pentru bulbii mai pretențioși de crini.

Aruncă bulbii bolnavi, pătați sau tăiați.

Condițiile ideale de depozitare

Ai grijă să păstrezi bulbii într-o cămară bine aerisită, dar cu un nivel foarte scăzut de umiditate.

Aerul trebuie să circule liber pe lângă fiecare bulb, astfel că nu trebuie să îi pui înghesuiți unii peste alții.

Nu păstra bulbi și fructe în același spațiu, deoarece merele sau gutuile emană etilenă, un gaz care poate favoriza încolțirea forțată a bulbilor.

Bulbii mai scumpi de crini sau gladiole pot fi păstrați și în săculeți de pânză, într-o cameră răcoroasă și bine aerisită.

Daliile

Dalia este o specie sensibilă la frig, cele mai ușoare brume determinând moartea tulpinilor. Rădăcinile tuberizate se scot din pământ înainte de căderea brumelor sau cel mai târziu înainte de primul îngheț. 

După scoaterea plantelor din gradină, tulpinile de dalii se scurtează la 5–6 cm, iar rădăcinile se curăță bine de pământ, se spală și se zvântă. După aceea, rădăcinile se dezinfectează cu o soluție de permanganat de potasiu 2%. După ce au fost lăsate timp de o oră în aceasta soluție, rădăcinile se scot și se lasă din nou să se zvânte bine. Pentru a nu se deshidrata, rădăcinile se așază pe un singur rând și se acoperă integral cu pământ sau nisip.

Pe perioada iernii, rădăcinile tuberizate de dalii se păstreazî în spații închise și bine aerisite (sere reci, pivnițe, magazii). Temperatura din spațiile de depozitare trebuie să fie de 6-8 grade, iar umiditatea relativă a aerului, de 50-60%.

Gladiolele

În cazul gladiolelor, după ce florile s-au trecut și ai tăiat tija, planta își continuă vegetația până toamna. Uneori înflorește chiar și în octombrie, dacă este plantată mai târziu. Trebuie să știți că gladiolele fac un singur rând de flori, adică o dată ce florile de pe tijă s-au uscat, nu mai apare altă tijă.

După trecerea florilor, scurtează partea aeriană până la 5-6 cm și îngrijeste în continuare planta pentru că ea va acumula substanțe hrănitoare necesare înfloririi din anul următor. Când frunzele încep să se îngălbenească și temperaturile încep să scadă, tuberobulbii se scot. Se scutură bine de pământ, se lasă să se zvânte și se depozitează într-un loc uscat, la răcoare, până primăvara următoare.

Amaryllis

Când începe școala (15 septembrie) se scot bulbii din pământ, se scutură pământul de pe rădăcini, după care se lasă bulbii într-un spațiu bine aerisit, dar ferit de razele soarelui, timp de 2-3 săptămâni, până se usucă ușor. Frunzele plantei nu se tund, se lasă pe bulb în această perioadă.

Bulbii se pun într-o cutie de carton (care are câteva găuri de aerisire în partea superioară), pe care o închidem, și îi ținem așa până la sfârșitul lunii decembrie, într-un spațiu întunecos și bine aerisit.

La sfârșit de decembrie, început de ianuarie, se scot bulbii din cutie, se tund frunzele care între timp s-au uscat, și se plantează din nou în ghivece.

Dacă vrei să-i plantezi direct în grădină, o poți face în luna aprilie, după ce nu mai există riscul de ger. În acest caz, nu mai este nevoie să-i scoți din pământ atât de devreme. Bulbilor de crin le ajung două luni de reapaos.

Canna

Nici Canna nu rezistă la frigul din timpul iernii. Rizomii ei se scot toamna și se păstrează peste iarnă la 4-5 grade, în spații cu o aerisire foarte bună. Verifică din timp în timp dacă rădăcinile nu au fost atacate (nu trebuie să fie găurite sau moi). 

Freziile

Tuberobulbii de frezii trebuie scoși și ei toamna. La fel că în cazul celorlalte bulboase, după ce florile s-au uscat, continuă să îngrijești freziile timp de două-trei luni, rărind treptat udarile. După care, timp de o lună, nu se mai udă deloc. Abia atunci se scot tuberobulbii. Se curăță de pământ și se depozitează până la replantare.

Crinul de Peru

Bulbii Crinului de Peru (Ismene festalis) nu sunt rezistenți la frig. De aceea, ei trebuie scoși din grădini toamna, când temperaturile încep să scadă drastic. Cei din ghivece pot fi păstrați în pământ, cu condiția să duci ghiveciul într-un loc ferit de îngheț. Ai grijă ca pământul să nu se usuce complet în această perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS