15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinArheologii bulgari au descoperit două cuptoare pentru ceramică vechi de 7.000 de ani

Arheologii bulgari au descoperit două cuptoare pentru ceramică vechi de 7.000 de ani

Arheologii bulgari au descoperit într-un sit arheologic din regiunea Ruse, în nordul Bulgariei, două cuptoare pentru arderea ceramicii vechi de 7.000 de ani, scrie archaeologyinbulgaria.com, citată de hotnews.

Cele două cuptoare datează dintr-o perioadă pe care arheologii o numesc eneolitic, ultima fază a neoliticului, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră și a podoabelor de aramă.

Situl arheologic Bazovets Settlement Mound se găsește în provincia Ruse și cele două cuptoare analizate datează de acum aproximativ 6.600-6.800 de ani. Cuptoarele aveau margini din lemn acoperite cu straturi groase de argilă.

Aceste cuptoare preistorice aveau două camere: în cea inferioară se producea căldura, iar în cea superioară erau puse la ars obiectele de ceramică.

Cuptoarele făceau parte dintr-un atelier de olărit

Cuptoarele aveau 1,2 metri pe un metru și au fost găsite și trei pietre mari care serveau drept capac pentru a sigila cuptorul în timpul procesului de ardere.

La cea mai recentă rundă de săpături, au fost găsite 57 de artefacte din eneolitic: obiecte mici din flintă, os, coarne de animal și figurine mici de ceramică ce reprezentau animale.

Deasupra cuptoarelor s-au găsit rămășițele unei clădiri rectangulare, iar lângă intrare a existat o cămăruță folosită, probabil, pentru păstrarea proviziilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS