6.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 februarie, 2023
Știri de ultima orăMagazinUltima rasă de cai sălbatici din lume, clonată cu ADN vechi de 40 de ani

Ultima rasă de cai sălbatici din lume, clonată cu ADN vechi de 40 de ani

Un mânz clonat, născut la un spital veterinar din Texas, ar putea reînvia caii Przewalski. Aceasta este o rasă pe cale de dispariție, potrivit CNN.

Oficialii de la grădina zoologică din San Diego au declarat că mânzul este o clonă a unui cal Przewalski. Acesta reprezintă prima clonare reușită a rasei.

Calul Przewalski este considerat ultimul cal sălbatic

Potrivit unui oficial grădinii zoologice, calul Przewalski este considerat ultimul cal sălbatic. Provine din Europa și Asia, dar expansiunea oamenilor și schimbările climatice au redus drastic numărul cailor din această rasă. Nu mai pot fi găsiți în mediul lor natural și au supraviețuit în ultimii 40 de ani doar în grădini zoologice.
„Această clonare extinde posibilitatea salvării speciilor sălbatice pe cale de dispariție”, a spus Ryan Phelan, director al Revive & Restore. Aceasta este o organizație de conservare a faunei sălbatice.

„Tehnologiile avansate de reproducere, inclusiv clonarea, pot salva speciile, permițându-ne să restabilim diversitatea genetică ce altfel s-ar fi pierdut în timp,” a adăugat el.

ADN-ul folosit pentru clonare, recoltat și conservat în 1980 în San Diego

ADN-ul folosit pentru clonare a fost recoltat și conservat în 1980 în San Diego. Armăsarul clonat s-a născut în 1975 în Marea Britanie și a fost transferat în SUA în 1978. A trăit până în 1998, potrivit reprezentanților grădinii zoologice.

Când va crește, Kurt va fi mutat în Parcul Safari de la grădina zoologică

Mânzul a fost botezat Kurt, în cinstea lui Kurt Benirschke. Acesta a jucat un rol esențial în fondarea programului de cercetare a conservării speciilor de la grădina zoologică din San Diego.
Când va crește, Kurt va fi mutat în Parcul Safari de la grădina zoologică, pentru reproducere.

„Se așteaptă ca acest mânz să fie unul dintre cele mai importante exemplare din rasa sa, din punct de vedere genetic. Sperăm că va aduce variații genetice importante pentru viitorul cailor Przewalski”, a spus Bob Wiese, de la grădina zoologică din San Diego.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS