6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaCe este o casă inteligentă și de ce e bine să ai una

Ce este o casă inteligentă și de ce e bine să ai una

La finalul anilor ’90 – începutul anilor 2000, casele inteligente păreau ceva de domeniul fantasticului. Progresul tehnologiei le-a transformat în realitate şi acum putem face lucruri care cândva păreau uimitoare. Și o putem face fără prea mari eforturi, scrie casa-gradina.ro.

Dezvoltările tehnologice au schimbat radical felul în care trăim. Acum putem citi știrile direct de pe telefon, urmărim filmele preferate direct dintr-o platformă de streaming sau videoclipuri pe YouTube, putem accesa jocurile preferate pe console de ultimă generație sau ne putem distra în cazinouri online licențiate. La fel de ușor, putem controla becurile din casă, porni sau opri muzica, aerul condiționat sau ne putem trezi dimineața cu cafeaua făcută. Totul, desigur, cu ajutorul sistemelor de tip smart home.

Cum funcţionează o casă inteligentă

Înainte să spunem de ce este bine să trăim într-o locuință inteligentă, haideți să vedem ce înseamnă conceptul smart home. Într-o astfel de casă, anumite elemente sunt conectate și pot fi controlate printr-un dispozitiv central, cunoscut și sub numele de receiver.

Conexiunea se face prin intermediul wi-fi, iar elementele conectate pot fi controlate de la distanță printr-o aplicație disponibilă pe smartphone, tabletă sau laptop. Prin aceste dispozitive putem face tot felul de lucruri, cum ar fi să aprindem sau să stingem lumina, să verificăm camerele de supraveghere de la distanță sau să reglăm temperatura din casă.

Iată acum câteva dintre avantajele unei case inteligente.

Poți economisi bani

Poate că la început pare destul de costisitor să implementezi astfel de sisteme inteligente în locuința ta, dar pe termen lung ai de câștigat deoarece investiția este rentabilă. Gândește-te numai că vei avea termostate inteligente. La fel, prin intermediul becurilor inteligente vei putea economisi alţi bani.

Îți face viața mai ușoară

După un timp petrecut într-o locuință inteligentă, vei ajunge să te întrebi cum ai reușit să reziști fără atât de mult timp. Confortul este la un nivel sporit. Sunt lucruri mici aparent, dar ele îți vor face viața mai ușoară. Imaginează-ți că poți ajunge acasă și ușa se va descuia fără să mai fie nevoie să introduci cheia sau cartela.

Sau că becurile se vor aprinde când te vor simți aproape. Sau că te vei trezi dimineața și vei avea cafeaua deja făcută. Sunt lucruri care îți vor face viața mai ușoară și vei câștiga timp preţios.

Nivelul de securitate al locuinței va crește

Prin intermediul sistemelor inteligente îți poți monitoriza casa de la distanță. Poți avea acces inclusiv la imagini live. De asemenea, vei fi avertizat printr-o notificare în momentul în care în locuință se produce o mișcare suspectă în lipsa ta. E un sistem util chiar și când ai o bonă care are grijă de copilul tău.

Armonia în familie sporeşte

Împărțirea sarcinilor casnice se lasă de multe ori cu bătăi de cap. Cu ajutorul unui robot inteligent poți scapă însă de aceste discuții. El îți va face curat în casă când îl programezi și se vă întoarce la locul său când termină. Astfel, veți putea petrece timp prețios împreună. E doar un exemplu, dar într-o casă inteligentă poți implementa și altele.

Asistenții digitali sunt foarte apreciați

Cu ajutorul unor asistenți digitali precum Google’s Assistant sau Alexa poți rula o anumită melodie, poți afla ultimele știri sau poți afla cum este vremea. Iar prețul lor nu este deloc mare. Din acest motiv, în întreaga lume se vând milioane de exemplare și sunt foarte populare. Unele ansambluri rezidențiale le oferă chiar în pachetul în care cumperi apartamentul sau casa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS