9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinA murit Mercedes Barcha, soția și muza scriitorului Gabriel García Márquez

A murit Mercedes Barcha, soția și muza scriitorului Gabriel García Márquez

Mercedes Barcha avea 87 de ani și a trăit cea mai mare parte a vieţii în Mexico City. Gabriel García Márquez, câștigător al Premiului Nobel, a recunoscut întotdeauna că sprijinul soţiei sale a fost crucial în obţinerea succesului, scrie cotidianul italian larepubblica.

Împreună din copilărie

Trecerea în nefiinţă a lui Mercedes Barcha, soția scriitorului columbian Gabriel García Márquez, a fost anunţată de ministrul mexican al culturii, Alejandra Frausto. Barcha locuia în capitala Mexicului şi suferea de probleme respiratorii.

Mercedes și Gabriel García Márquez s-au întâlnit în copilărie, la o serată dansantă în localitatea Sucre din Columbia. El avea 13 ani, iar ea 9. Înainte de a pleca în Europa, în 1955, „Gabo“ i-a promis lui Mercedes că o va lua de soţie. S-au căsătorit în 1958 şi au avut doi copii, Gonzalo și Rodrigo. Cei doi au fost nedespărţiţi până la moartea scriitorului, în 2014, tot în Mexico City.

Sprijin de nădejde pentru soţul său

Potrivit biografilor lui Gabriel García Márquez, Mercedes a avut un rol deteminant în încurajarea carierei soțului ei. Acesta lucru s-a simţit în special în cele optsprezece luni în care a scris „O sută de ani de singurătate“.

Pentru a descrie importanţa sprijinului lui Mercedes, scriitorul a povestit următorul episod: „În ziua în care am terminat «O sută de ani de singurătate», Mercedes și cu mine ne-am dus la oficiul poștal pentru a trimite manuscrisul. Erau 700 de pagini dactilografiate. Funcționarul l-a cântărit și ne-a spus că trimiterea din Mexic la editura din Argentina costa 83 de pesos. Mercedes mi-a zis: «Avem doar 45. Pune-l să-ţi cântărească doar de 45 de pesos». Am tăiat cartea în două, ca și cum ai tăia carnea, și am trimis doar jumătate din ea“. După ce s-au întors acasă, Mercedes a amanetat aragazul, uscătorul de păr și blenderul ca să obţină banii de care aveau nevoie, ajutându-şi astfel soțul să trimită a doua parte a manuscrisului în Argentina. Singurul comentariu făcut de ea a fost: „Acum să sperăm că romanul nu e prost“.

Muza scriitorului

„A fost dragostea vieții lui, încă din copilărie“, a spus scriitorul Gustavo Tatis Guerra, biograful lui Gabriel García Márquez, pentru ziarul columbian El Universal. Acesta a subliniat cum, chiar și în cele mai grele perioade financiare, Mercedes nu s-a îndoit că datorită talentului literar al soțului ei situaţia lor se va îndrepta. „A fost o femeie puternică, precum Úrsula Iguarán și femeile din « O sută de ani de singurătate»“.

Mercedes Barcha va fi înmormântată, alături de soţul său, la Mânăstirea de la Merced din Cartagena, Columbia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS