5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaFertilizatori naturali pentru plante

Fertilizatori naturali pentru plante

Fertilizatorii naturali sunt substanțe care nu au fost procesate chimic, obținute din surse organice sau minerale. Ca să-și elibereze substanțele nutritive, majoritatea fertilizatorilor trebuie să se descompună în pământ.

Avantajele fertilizatorilor naturali

Pe lângă nutrienții pe care îi adaugă în sol, fertilizatorii naturali îmbunătățesc structura solului și capacitatea lui de a reține apa și substanțele nutritive.

Nu există riscul de acumulări toxice de chimicale și săruri care pot dauna plantelor, cum s-ar putea întâmpla în cazul îngrășămintelor chimice.

Materialele folosite sunt biodegradabile și ajută la reciclare.

Multe din materialele pentru fertilizare sunt ieftine și le ai la îndemână.

Fertilizatorii naturali stimulează dezvoltarea naturală a plantelor și le ajută să devină mai rezistente la boli și dăunători.

Dezavantajele fertilizatorilor naturali

Fertilizatorii naturali se descompun după regulile naturii și e posibil că nutrienții să nu ajungă la plante atât de repede pe cât ți-ai dori.

Nu poți calcula cu exactitate cantitatea de nutrienți care va ajunge în sol. Rezultatele fertilizării naturale depind de mulți factori, cum ar fi vremea și calitatea fertilizatorilor naturali.

Urzica

Urzica conține azot, fier și calciu. Pentru maceratul de urzică se folosește urzica mare, cea care pișcă.  

Se taie 1 kg de urzici proaspete și se pun în 10 l de apă, într-un vas acoperit, în care vei amesteca din când în când. Lasă-le la macerat două săptămâni sau până se închide lichidul la culoare, nu mai face spumă, iar mirosul devine greu de suportat.

Diluează jumătate de litru din lichidul rezultat cu 10 litri de apă și stropește plantele o dată sau de două ori pe săptămâna. Aceast fertilizant nu este tolerat de culturile de mazăre, fasole, usturoi și ceapă.

Cenușa

Cenușa rezultată din arderea lemnelor și a unor plante sănătoase este un fertilizant natural de foarte bună calitate. Conține fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și sulf, minerale esențiale pentru toate plantele.

Poți amestecă puțină cenușă în solul din ghivece sau o poți presăra deasupra.

Poti, de asemenea, amesteca cenușă cu apă până rezultă o pastă semilichida pe care o pui deasupra solului. Este suficientă o lingură-două din acesta soluție.

Fertilizarea cu cenușă se poate face la fiecare șase luni sau chiar mai des la plantele care fac flori multe.

Drojdia

Dizolvă 5 g de drojdie proaspătă într-o ceșcuță de apă caldă și adaugă jumătate de linguriță de zahăr. Soluția obținută o torni într-un bidon cu 5 litri de apă și poți uda florile de două ori pe lună, punând apă în farfurie, nu direct în pământul din ghivece.

În timp ce fermentează cu zahărul, drojdia secretă substanțe folositoare plantelor, cum ar fi vitaminele din grupul B. Procesul slab de fermentație pe care îl are este benefic pentru microorganismele din sol, care hrănesc la rândul lor plantele.

Zațul de cafea

Zațul de cafea este un fertilizant foarte bun datorită conținutului ridicat de azot, fosfor, minerale și potasiu. 

Adună zaț de cafea, întinde-l pe un ziar și lasă-l la uscat. Nu-l utiliza umed pentru că provoacă mucegai și atrage insecte.

Poate fi folosit pentru brazde, plante în ghivece și jardiniere, plante de interior. Frecvența de aplicare diferă în funcție de tipul plantei.

Florile de interior tolerează zațul o dată la șase luni, iar cele de exterior de până la patru ori pe an.

Presară zațul pe pământ în jurul plantei și apoi încorporează-l ușor în sol. Pentru plantele din ghivece și jardiniere, zațul poate fi amestecat cu pământul, în momentul plantării.

Trandafirii, mușcatele, hortensiile, rododendronii și azaleele reacționează foarte bine la acest îngrășământ.

Cojile de banane

Cojile de banane putrezesc rapid și eliberează o cantitate mare de potasiu, calciu, sulf, magneziu sau sodiu.

Taie-le în bucățele mici, pentru a fi descompuse mai ușor de microorganismele din sol. Bucățelele rezultate îngroapă-le în sol, de jur împrejurul plantei.

Cojile de ouă

Cojile de ouă sunt bogate în calciu. 

Pisează mai multe coji de ouă și pune-le la rădăcina plantelor sau amestecă-le cu pământul pregătit pentru plantare.

Poți lasă cojile să se usuce, iar apoi le macini și pudra obținută o împrăștii în jurul plantei.

Zahărul

Zahărul este un fertilizant natural foarte la îndemână. 

Amestecă o linguriță de zahăr într-un pahar cu apă și folosește soluția pentru a uda solul plantelor din ghiveci. Este util tuturor plantelor și stimulează procesul de creștere.  

Apa în care speli carnea sau orezul

Apa în care speli carnea sau orezul înainte de gătire pot fi folosite ca fertilizant pentru plantele din grădina sau florile din ghivece.

Apa în care fierbi cartofii

Apa folosită pentru gătirea cartofilor este, de asemenea, un fertilizant natural foarte bun datorită vitaminelor eliberate în apă în timpul procesului de gătire. Răcește apa și utilizeaz-o pentru udarea plantelor din ghivece o dată pe săptămâna. 

Apa minerală

Apa minerală pe care vrei s-o arunci pentru că și-a pierdut din acid poate fi, de asemenea, folosită ca fertilizant. Plantele pot beneficia de conținutul ei ridicat de minerale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS