7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaPetuniile, florile ideale pentru grădini și terase

Petuniile, florile ideale pentru grădini și terase

Înflorind din primăvară până la primul îngheț, petuniile sunt florile ideale pentru grădini și terase, chiar și cei mai neexperimentați dintre noi putând să le planteze și să le crească cu mare ușurință.

Originare din Brazilia şi Argentina, de la începutul secolului XX ele se cultivă şi în Europa. Au fost aclimatizate și în țara noastră cu aproximativ 100 de ani în urmă. Acum se cunosc o mare varietate de specii.

Cele mai folosite în grădinile noastre sunt petunia hybrida și petuniile curgătoare.

Petuniile sunt florile ideale pentru grădini și terase pentru că se îngrijesc uşor. Ele pot fi plantate atât în grădină, cât şi în ghivece normale sau suspendate, şi fac flori multe, mari, şi frumoase.

Pentru a avea petunii înflorite de primăvara până toamna târziu, trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi.

Plantare

Cel mai bine este să cumpărați răsaduri, pe care să le aranjați în ghivece sau jardiniere, până la finele lunii martie. De la începutul lui aprilie le puteți așeza în grădini, pe terase, în balcoane sau în jardinierele de la fereastră.

Este ideal ca petuniile să stea în vase care să poată fi apărate sau adăpostite. Petuniile suportă greu ploile puternice şi vântul pentru că au tulpina foarte fragilă și se poate rupe uşor.

Iubesc solul nisipos, care se drenează bine şi uşor, cu un pH neutru, bogat în substanţe nutritive – asemănător celui preferat de muşcate.

Luminozitate

Unul din marile avantaje pe care le au petuniile este că suportă locurile călduroase și puternic însorite. Însă în zilele caniculare suferă puternic și asta poate duce la îngălbenirea plantei și chiar moartea ei.

Cel mai bun loc de amplasare al petuniilor este o zonă cu relativă umbră.

Asigurați petuniilor jumătate din zi umbră, jumătate soare. Când temperaturile depășesc 35 de grade, ideal ar fi să stea la umbră.

Dacă soarele vine dintr-o singură direcție, rotiți regulat ghiveciul. Astfel petunia se dezvoltă uniform, ea având tendința să se îndrepte după soare.

Udare

Nevoia de apă a petuniilor crește odată cu dimensiunea și numărul de flori. Trebuie să le udați intensiv și regulat, preferabil dimineața.

Aveti grijă ca în perioadele secetoase să nu le lăsați să se usuce.

În zilele caniculare trebuie udate chiar și de două ori pe zi. Când planta suferă de lipsă de apă, imediat se observă cum își schimbă forma și parcă “plânge”.

Fertilizare

O petunie în ghiveci are resurse limitate de hrană. Adăugați fertilizatori o dată la două săptămâni pentru facilitarea înfloririi.

Alegeți produse compatibile cu petuniile, respectați concentrația și ritmul utilizării. Pe etichetă scrie mereu căror plante le este destinat respectivul îngrășământ.

Întreținere

Petuniile nu rezistă la ger, în schimb suportă bine perioadele mai secetoase, pe durata cărora e posibil să nu mai îmbobocească. Imediat ce temperaturile revin în limite normale, petunia îşi reia ciclul de înflorire.

Toaletare

Dacă florile s-au alungit și apar doar la vârful plantei, atunci e clar că petunia are nevoie de o cosmetizare.

Florile care deja sunt ofilite trebuie tăiate, iar în locul lor vor apărea în scurt timp noi boboci. Cu cât o curățați mai des, cu atât înflorirea va fi mai rapidă și mai bogată.

O altă procedură importantă pentru îngrijirea petuniilor este “ciupirea”, mai ales la plantele tinere. Aceasta poate fi făcută în două faze esențiale de creștere. Dacă ați cumpărat planta foarte tânără, este bine să o “ciupiți” când ramurile ating 10-20 cm, astfel încât să se ramifice mai mult. Acesta este primul pas pentru o înflorire bogată.

Dacă ați cumpărat plantă adultă, cu ramuri peste 30-40 cm, este bine să o ciupiți cam la jumătatea ramurilor pentru a stimula ramificația și producția de flori. În acest caz, mai bine așteptați până mai crește și înflorește doar spre vârfuri.

După tundere, este recomandat ca planta să fie așezată pentru câteva zile mai la umbră, pentru a-și reveni. Are nevoie de 2-4 săptămâni să dezvolte alte ramuri și flori. Nu mai tăiați ramurile după luna august, când planta deja se pregătește să-și încheie ciclul vieții.

Nu vă faceți griji în privința semințelor pe care le veți pierde pentru că cele mai multe soiuri și varietăți de petunii nu fac semințe aproape niciodată.

Boli și dăunători

Petuniile sunt sensibile la lipsa apei, dar pot fi atacate de afide sau de păianjenul roșu. Dăunătorii sunt ușor de observat în jurul florii sau pe frunze, pe care le colorează în galben pal.

În aceste cazuri, aplicați în mai multe etape (3-4), la intervale de 1-2 zile, pesticide specifice afidelor. Fiți atenți la dozarea soluției, să fie conform specificațiilor de pe ambalaj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS