5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaSolul, izvor de hrană pentru flori

Solul, izvor de hrană pentru flori

Reuşita culturilor de flori depinde, în mare parte, de proprietăţile solului. Acesta este izvor de hrană pentru plante.

Fiecare tip de pământ (argilos, nisipos, calcaros etc.) se caracterizează prin anumite proprietăţi fizice.

Proprietăţi fizice mai importante

Permeabilitatea – măsura în care lasă apa să pătrundă în adâncime.

Afânarea – sub acest aspect, pământurile pot fi mai grele sau mai uşoare. De asemenea, pot fi mai compacte sau mai aerisite.

Puterea de absorbţie a apei – datorita acesteia, unele soluri se menţin mai mult timp umede. Altele se usucă foarte repede.

Aceste proprietăţi au o importanţă foarte mare în viaţa plantelor. Florile reacţioneză prompt la condiţiile convenabile sau nefavorabile în care sunt cultivate.

Florile preferă, în majoritate, solurile permeabile

Este bine să reţinem că florile preferă, în majoritate, solurile permeabile, cu un grad mare afânare. De asemenea, trebuie să aibă şi o putere mare de absorbţie a apei (solurile nisipo-argiloase, argilo-nisipoase).

Plantele cu rădăcini groase pot creşte pe terenuri argiloase

Plantele cu rădăcini viguroase sau cu rizomi şi bulbi pot creşte pe terenuri argiloase.

Florile cu rădăcini subţiri au nevoie de pământ nisipos

Florile cu rădăcini subţiri au nevoie de pământ nisipos, cu un grad mare de afânare şi pătrundere a apei.

Proprietăţile fizice ale solului pot fi corectate

Proprietăţile fizice ale solului pot fi corectate, în principal, prin adaosul de materii organice. Acestea sunt: paie tocate; frunze sau gunoi de grajd în stare de semidescompunere; mraniţă sau compost.

Proprietăţi chimice

Proprietăţile chimice se referă, în special, la conţinutul solului în elemente nutritive. Principalele elemente de care planta are nevoie pentru a se hrăni sunt: azotul; fosforul; potasiul şi calciu. Solul, prin fertilitatea sa naturală, conţine cantităţi apreciabile din aceste elemente. În urma cultivării repetate, însă, rezervele de hrană scad.

Florile consumă multă hrană

În cazul culturilor de flori, acestea consumă multă hrană pentru a-şi menţine portul permanent îmbrăcat cu elemente decorative (lăstari, frunze, flori).

Udările dese diminuează elementele nutritive din sol

Udările dese, solicitate de plantele ornamentale, determină diminuarea rapidă a elementelor nutritive din sol, ca urmare a procesului de spălare.

Îngrăşămintele, ajutor preţios în nutriţia florilor

Folosirea îngrăşămintelor este una dintre cele mai importante probleme care ar trebui să ne preocupe. De modul cum, cât şi când utilizăm îngrăşămintele vor depinde, în mare măsură, numărul florilor şi calitatea acestora.

Tipul de sol pe care se cultivă florile

Nu toată cantitatea de îngrăşăminte aplicată este folosită de plante. Pe solurile mai grele (argilos, lutos), nevoia de îngrăşăminte este mai mare.

Pe solurile nisipoase, cantităţi mai mari de îngrăşăminte

Pe solurile nisipoase se vor administra cantităţi mai mari de îngrăşăminte, în reprize mai dese. Acest lucru este necesar deoarece o mare parte din ele se pierd uşor prin spălare în urma ploilor sau a udărilor repetate.

Pe solurile humoase, necesarul de îngrăşăminte este mai mic

Pe solurile humoase (bogate în materie organică de origine vegetală sau animală), necesarul de îngrăşăminte este mai mic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS