16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaCând şi cum se udă florile

Când şi cum se udă florile

Udatul este foarte important pentru culturile floricole. De asemenea, necesită anumite cunoştinţe privind nevoia de apă a plantelor, spirit de observaţie şi, bineînţeles, ceva experienţă.

Despre importanţa apei în viaţa plantelor, desigur că avem multe cunoştinţe. Dorim numai să subliniem faptul că, prin apă, substanţele nutritive pătrund în plantă. Cu ajutorul ei sunt transportate până la nivelul organelor asimilatoare (frunzele). De aici, substanţele organice sintetizate sunt duse, tot prin intermediul apei, sub formă de sevă elaborată, la celelalte organe. Evaporarea apei prin frunze determină absorbţia a noi şi noi cantităţi. În felul acesta este evitată supraîncălzirea plantei.

Apa de ploaie, cea mai bună pentru udatul plantelor

Apa folosită la udat poate fi de ploaie, de canal, de râu, de fântână sau din lacuri. Cea mai bună este, bineînţeles, apa de polaie. Aceasta este lipsită de duritate şi are o cantitate redusă de săruri minerale. Urmează apa de canal. Este bine ca, înainte de a fi folosită, atât apa de fântână, cât şi apa de canal să se depoziteze provizoriu în butoaie cu scopul de a se încălzi. Evitaţi, pe cât posibil, utilizarea apei din lacuri. Aceasta este puţin aerată şi, de cele mai multe ori, infectată cu diferite boli şi agenţi patogeni.

Cantitatea de apă cu care se udă diferă în funcţie de anumiţi factori

Cantitatea de apă cu care se udă diferă în funcţie de anumiţi factori. Printre aceştia amintim: vigoarea plantelor; vârsta; starea plantei, de vegetaţie sau repaus; sezonul când se udă; natura terenului etc. De exemplu, speciile care provin din zonele cu climat cald şi uscat solicită mai puţină apă (cârciumăreasa, gazania). Cele care care provin din regiunile umede, calde (creasta cocoşului) trebuie udate din abundenţă.

Plantele mai bogate în lăstari şi frunze se udă mai mult

Cu cât plantele sunt mai bogate în lăstari şi frunze se udă mai mult. Plantele tinere, în creştere, consumă mai multă apă decât cele mature. În perioada de repaus, după căderea florilor şi uscarea frunzelor, plantele se udă mai rar sau chiar deloc.

Primăvara şi toamna se udă mai rar comparativ cu vara

Primăvara şi toamna, anotimpuri mai bogate în precipitaţii, se udă mai rar comparativ cu vara. În funcţie de natura terenului, cantitatea de apă se apreciază la un volum mai mare pentru solurile uşoare, nisipoase.

Udatul se face cu stropitoarea sau cu furtunul

Udatul se face cu stropitoarea sau cu furtunul. Nu vă limitaţi la a uda numai pământul din jurul plantei. Este necesar să pulverizaţi cu apă întreaga plantă. Se realizează astfel curăţarea de praf şi răcorirea lor. De asemenea, se îmbogăţeşte aerul din jurul plantelor cu vapori de apă.

Udaţi dimineaţa sau seara

Udaţi dimineaţa sau seara. În timpul zilei, evaporarea apei din sol este mai rapidă decât absorbţia de către plante. În acest caz este necesară o cantitate mai mare de apă.   

Pulverizarea apei când soarele străluceşte puternic, neindicată

Pulverizarea apei când soarele străluceşte puternic este total neindicată. Picăturile de apă care rămân pe frunze produc arsuri grave ca urmare a refracţiei razelor solare. Pentru majoritatea florilor este suficientă o singură udare pe zi. Este preferabil să udaţi mai rar, dar abundent, decât cu puţină apă şi des.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS