21.3 C
Craiova
vineri, 14 august, 2020

Îngrijirea hortensiei

Hortensia este una dintre cele mai spectaculoase plante de grădină. Ea provine din Japonia şi Asia de Sud-Est, însă este o plantă foarte adaptabilă şi s-a răspândit în toată lumea. La noi, hortensia este una dintre cele mai căutate plante de grădină. Pentru îngrijirea hortensiei trebuie să urmăm câteva reguli simple.

Selectarea locului pentru plantare

Hortensia nu este o plantă pretenţioasă. Primul pas în îngrijirea hortensiei este găsirea locului ideal. Iubeşte lumina soarelui, însă numai dimineaţa, când nu arde cu putere.
Nu plantaţi hortensii în apropierea copacilor. Rădăcinile lor vor atrage toată umezeala şi toţi nutrienţii din sol, iar umbra lor nu va lăsa hortensia să crească normal. Pentru a se dezvolta nestingherite, hortensiile se vor planta la distanţă de minimum 120 cm una de alta.
Perioada ideală de plantare a hortensiilor este toamna.

Udarea

Hortensia este mare iubitoare de apă. Nu lăsaţi arbuştii de hortensie să se ofilească. În special primăvara aveţi grijă să îi udaţi bine, căci atunci se formează mugurii de flori. Dacă ei se ofilesc, hortensia nu va mai înflori peste vară. În perioadele caniculare, udarea se face zilnic. Toamna, e suficient o dată pe săptămână. Cu toate acestea, nu trebuie să „înecaţi“ rădăcinile hortensiilor în prea multă apă. Primul semnal de îngrijorare în acest sens este înnegrirea frunzelor.

Stimularea creşterii

Orice plantă de tip arbust poate fi stimulată să-şi dezvolte coroana prin tundere. La hortensie, tunderea se va face prin „ciupirea” vârfurilor crescute primavara, până la nivelul primilor muguri. Plantele mature vor fi menţinute viguroase şi productive prin îndepărtarea tulpinilor bătrâne. Atenţie! Nu se tăie tulpinile de culoare maronie toamna, deoarece acestea vor înmuguri cel mai puternic primăvara următoare. De asemenea, nu se taie nici inflorescenţele ofilite, deoarece iarna au rolul de manta de protecţie pentru lăstarii fragezi.

Înmulţirea

Înmulţirea hortensiei se face în trei moduri: divizarea rădăcinilor, prin lăstari şi prin marcotaj.

• Divizarea rădăcinilor se face la plantele mature, primăvara, înainte de înfrunzire. Rădăcinile se vor separa cu grijă, evitând despicarea unei ramificaţii principale. Imediat după separarea rădăcinii în două cuiburi, acestea vor fi udate cu generozitate.

• Înmulţirea prin lăstari este cea mai simplă. Se taie lăstarii nou-formaţi în perioada februarie-iunie şi se plantează direct în pământ. Tăierea se va face obligatoriu sub câţiva muguri.

• Pentru înmulţirea prin marcotaj, se sapă vara o groapă în apropierea arbustului de hortensie, având grijă să nu tăiaţi rădăcinile. Se îndoaie o tulpină (fără a o rupe de tot!) şi se îndepărtează o porţiune de coajă de aproximativ 2,5 cm cu un cuţitaş, în zona în care tulpina atinge pământul. Zona îndoită cu crestătura în coajă se acoperă cu pământ, lăsând o porţiune de aproximativ 30 cm de tulpină în afară. Toamna, o tulpină la care s-a efectuat corect marcotajul are deja rădăcini şi este gata de plantat separat.

Fertilizarea

Îngrijirea hortensiei presupune şi folosirea de fertilizatori. Pe tot parcursul perioadei de înflorire trebuie s-o ajutăm cu îngrăşământ special pentru hortensii. Acesta este bogat în magneziu, care o ajută să aibă şi un colorit frumos. Nu faceţi aplicaţii de fertilizator decât după ce planta şi-a stabilit bine rădăcinile în pământ, cam la 1-2 luni după plantare. Hortensia se fertilizează rar, pentru că prea mult nitrogen duce la stoparea înfloririi. Aplicaţiile se fac la rădăcină, la începutul sezonului, şi apoi încă puţin după înflorire.

Protecţia pe timpul iernii

Plantele de hortensie rezistă până la temperaturi de -15 grade Celsius. Totuşi, este necesar să asiguraţi o protecţie suplimentară iarna, în special butaşilor nou-plantaţi sau tulpinilor marcotate. Cel mai simplu mod este prin acoperirea acestuia cu o moviliţă de pământ. Pentru plantele mature, o folie de plastic, legată în partea de jos a tulpinii, este suficientă.

Schimbarea culorii

Hortensia îşi schimbă culoarea în funcţie de tipul solului în care creşte. Dacă vreţi flori albastre sau lila, pH-ul trebuie să aibă un nivel între 4 şi 4,5. Acesta poate fi obţinut prin adăugarea de coji de fructe, coji de ouă, zaţ de cafea, coji rase de citrice, rumeguş. Pentru flori roz sau roşii, pH-ul trebuie să fie între 5 şi 5,6 şi îl obţineţi adăugând var, cărămidă pisată sau calcar.

Hortensia este toxică pentru oameni

Cele mai toxice părţi ale hortensiei sunt mugurii şi frunzele. În cazul ingestiei accidentale apar dureri de stomac, vărsături şi stări de letargie. Persoanele foarte sensibile la toxinele conţinute de hortensie trebuie să poarte mănuşi de grădinărit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Cele mai frumoase destinații de camping din România

Una dintre cele mai mare atracții atunci când își face loc căldura este să plecaţi undeva la munte cu cortul. Ideea de...

Martin Scorsese a semnat un acord cu Apple TV...

Regizorul Martin Scorsese, după ce a triumfat cu superproducţia „The Irishman“ (2019) pentru Netflix, s-a orientat spre alt gigant de streaming. De...

Premierul canadian, protagonistul unei reviste de benzi desenate în...

Justin Trudeau, prim-ministrul canadian, va fi protagonistul unei reviste de benzi desenate publicate în seria „Political Power“, editată de TidalWave Productions, potrivit...

13 august, ziua internațională a stângacilor

Ziua internațională a persoanelor stângace este celebrată, în fiecare an, la 13 august. În trecut stigmatizaţi, stângacii reprezintă aproape 15% din populația mondială. Se estimează că...
00:01:26

Sudul Franței a fost invadat de un număr record...

Sudul Franței a fost invadat de un număr record de păsări flamingo. Potrivit specialiştilor, de 45 de ani nu a mai fost...

Actorul Antonio Banderas, testat pozitiv cu COVID-19

Actorul spaniol Antonio Banderas, care luni a împlinit 60 de ani, a anunţat că este obligat să-şi serbeze ziua de naştere din...