10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBondarii, pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale

Bondarii, pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale

Bondarii de pe mai multe continente au fost decimaţi din cauza „haosului climatic“ prin care trece planeta, susţin cercetătorii, potrivit digi24.ro.

Bondarii sunt una dintre cele mai importante specii pentru polenizare, proces necesar pentru menţirea biodiversităţii. Fără acest tip de insecte, recolte întregi nu ar rodi şi ecosistemele ar ajunge în prag de colaps.

Temperaturile în creştere vor continua să distrugă bondarii

Temperaturile în creştere vor continua să distrugă bondarii. Efectul este mai sever decât se aşteptau experţii. Probabilitatea observării unui bondar în Europa sau America de Nord a scăzut cu o treime din anii 1970, arată o nouă analiză.
Pierderile catastrofale în rândul bondarilor sunt cauzate, mai ales, de încălzirea globală. La asta se adaugă şi alte cauze precum pesticidele, bolile şi pierderea habitatului.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în zone sudice precum Spania şi Mexic

Pentru studiu, cercetătorii au studiat 500.000 de arhive bazate pe 66 de specii de bondar din întreaga lume, realizate în perioadele 1901 – 1974 şi 2000 – 2014. Experţii au descoperit că populaţiile au scăzut alarmant în perioada 2000 – 2014. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în zone sudice precum Spania şi Mexic. Deşi unele specii de bondar au început să se extindă în zone mai nordice, procesul nu e destul de rapid pentru a compensa pierderile îngrijorătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS