10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaGhiocelul, una dintre cele mai iubite flori

Ghiocelul, una dintre cele mai iubite flori

Ghiocelul este una dintre cele mai iubite flori. El este apreciat pentru frumuseţe, delicateţe şi pentru că este primul care împodobeşte pădurile şi grădinile.


Ghioceii sunt plante cu bulbi, originari din Europa si Asia. Au două-trei frunze lungi şi subţiri, verde închis, şi flori albe. Înfloresc primăvara devreme, dar şi pe la mijlocul sau sfârşitul iernilor calde. Există mai mult de 100 de specii şi varietăţi de ghiocei. Deosebirile apar la tivul verde al petalelor din interior, la textura şi culoarea frunzelor.

Plantare

Ghioceii se plantează, în general, la începutul toamnei. Primele înfloriri pot lipsi cu totul sau pot fi sărace în flori. În mod ideal, ar trebui plantați în locuri însorite sau semiumbrite. Alegeţi un loc cu solul umed, dar bine drenat, sub un copac sau pe o latură a casei. Puneţi-i în locuri unde nu plantaţi alte flori în restul anotimpurilor, pentru a nu deranja bulbii din hibernare.
Bulbii ghioceilor sunt mici și firavi, trebuie manevraţi cu grijă în momentul plantării. Pentru ghioceii mai mici este nevoie de gropițe de până la 7 cm adâncime, iar pentru soiurile mai mari, de maximum 20 cm. Amestecaţi pământ simplu de grădină cu pământul de pădure; solul trebuie să fie slab acid spre neutru. Solul ideal trebuie să reproducă condiţiile naturale din păduri, unde ghiocelul creşte de obicei – să fie bogat în humus şi să reţină relativ uşor umezeala.
Puneţi în gropiţe puțin nisip pentru a evita staționarea apei; ghioceii necesită un sol umed, însă nu stagnant. Plantaţi-i în grupuri de 10-25 sau în şiruri.

Îngrijire

Ghioceii nu necesită îngrijiri speciale. Udaţi florile în perioadele secetoase, aplicaţi fertilizatori naturali și curățaţi iarba din jur.
• Fertilizare – folosiţi pământ de pădure, resturi de grajd sau alte tipuri de fertilizant natural, în momentul plantării și în fiecare toamnă după primul an.
• Mulcire – adăugaţi 1-2 cm de frunze uscate sau așchii de lemn în jurul bulbilor. Ele vor limita răspândirea buruienilor și vor menține solul drenat. Un strat prea gros de material organic va împiedica soarele să pătrundă și va îngreuna înflorirea.
• Udare – ghioceii nu au nevoie de multă apă, însă hidratarea regulată ajută la preluarea substanțelor nutritive pentru sezonul următor. Verificaţi pământul şi dacă este uscat la circa 2 cm de suprafață trebuie udați.
• Tăiere – la fel ca alte flori cu bulbi, ghioceii nu au nevoie de atenție specială. Nu se recomandă tăierea frunzelor după trecerea florilor, pentru că ele ajută la dezvoltarea bulbilor.
Pentru că nu le place căldura, sezonul de înflorire al ghioceilor este cu atât mai lung cu cât temperaturile sunt mai mici.

Înmulţire

Ghioceii nu se înmulţesc de mai multe ori din aceeaşi sămânţă, ci din noii bulbi care cresc atașați de bulbul principal. Separarea bulbilor se face o dată la trei-patru ani. Se poate face când frunzele plantelor sunt încă verzi sau când s-au trecut. Cel mai bine este să se facă vara, în iulie-august.
Pregătirea bulbilor înainte de scoatere se face prin udarea lor, pentru a facilita desprinderea cu mai mare uşurinţă. Bulbii se păstrează în spaţii uscate şi bine aerisite, una-două luni. Se replantează la începutul toamnei, în septembrie-octombrie.
Udarea bulbilor după plantare se face cu cantităţi moderate de apă, astfel încât solul să fie menţinut reavăn.
Divizaţi cu atenţie grupurile de bulbi şi aveţi mare grijă să nu distrugeţi rădăcinile. Cel mai bine este să plantaţi bulbii individual, la 5-10 cm distanţă. Bulbii mai mici pot fi replantaţi în grupuri.
Bulbii de ghiocei se pot usca foarte ușor, așa că trebuie plantaţi cât de curând după ce i-aţi cumpărat sau scos din pământ.
Atunci când cumpăraţi bulbi, verificaţi pe eticheta produsului câtă vreme au stat bulbii în condiţiile uscate din magazin şi fără umiditate, pentru a fi siguri că nu s-au muiat sau ofilit.
Pentru transplantarea ghioceilor în alte părţi ale grădinii, primăvara, scoateţi-i din pământ cât încă mai sunt verzi şi au frunze, dar după ce au trecut florile, şi într-o perioadă când pământul este umed.
Când cultivaţi ghioceii în ghivece, transplantaţi-i în iulie sau august, când plantele sunt în perioada de repaus, şi folosiţi compost proaspăt. Nu folosiţi fertilizatoare puternice sau compost cu adaos de bălegar. Este de preferat un compost de frunze, ca în mediul natural în care cresc ghioceii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS