18.8 C
Craiova
marți, 4 august, 2020
Știri de ultima oră Magazin Un milionar libanez a cumpărat la licitaţie suveniruri naziste şi le-a donat unei asociaţii evreieşti

Un milionar libanez a cumpărat la licitaţie suveniruri naziste şi le-a donat unei asociaţii evreieşti

Un om de afaceri libanez a donat mai multe suveniruri naziste, cumpărate la o licitaţie, unei asociaţii evreieşti, pentru a ca ele să nu ajungă în mâinile neonaziștilor.

Abdallah Chatila este un magnat cu afaceri în domeniile diamantelor și imobiliarelor care tăieşte la Geneva. El este unul dintre cei 300 cei mai bogați oameni din Elveția. Chatilla a cheltuit aproximativ 513.000 de lire sterline pentru a achiziţiona zece suveniruri naziste, inclusiv jobenul, cutia de trabuce și mașina de scris a lui Adolf Hitler, precum și o ediție de lux a cărţii „Mein Kampf“.

Le-a cumpărat ca să le distrugă

Obiectele au fost cumpărate de la casa de licitații Hermann Historica, din Munchen (Germania). Chatila a vrut inițial să le distrugă, după ce a citit criticile unor grupuri evreiești, scrie The Associated Press. Apoi a decis să le doneze unei organizații evreiești și s-a adresat grupului Keren Hayesod – United Israel Appeal.


El a declarat pentru ziarul elvețian Le Matin Dimanche:

„Populismul de extremă dreaptă și antisemitismul se răspândesc în toată Europa și în lume. Nu voiam ca aceste obiecte să cadă în mâinile cui nu trebuie și să fie folosite de oameni cu intenții necinstite“.


Directorul european al organizaţiei Keren Haseyod a declarat că nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la soarta obiectelor și crede că vor fi trimise probabil la memorialul Yad Vashem din Israel, unde există o colecţie de artefacte naziste.

Un act nobil

Șeful Asociației evreiești europene, rabinul Menachem Margolin, a declarat că a fost impresionat de gestul omului de afaceri, adăugând că a fost un „act nobil de bunătate, generozitate și solidaritate“.
El a mai spus că Chatila a fost de acord să participe la o vizită pe care 100 de membri ai Parlamentului European o vor efectua în lagărul de la Auschwitz, în ianuarie, și că va primi un premiu.

La licitație au fost prezentate peste 800 de obiecte de colecție istorice germane, dintre care 147 aveau legătură cu Germania nazistă.

În ciuda protestelor din partea grupărilor evreiești, în Germania este legală vânzarea de obiecte naziste, cu excepția simbolurilor naziste, inclusiv a svasticii, care sunt interzise.
Proprietarul casei de licitaţii Hermann Historica, Berhard Pacher, a declarat pentru postul de televiziune german NTV că cei mai mulți cumpărători care achiziționează suveniruri naziste sunt muzeele, colecțiile de stat și colecționarii privați. Acesta a mai precizat că se asigură că obiectele vândute nu ajung în mâinile cui nu trebuie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Aproape 200 de cadre medicale, confirmate cu COVID-19 la...

Şase focare de coronavirus sunt active în...

ȘTIRI GdS

Sean Penn s-a căsătorit, în secret, cu o tânără...

Actorul american Sean Penn, care anul acesta împlineşte 60 de ani, s-ar fi căsătorit în secret cu Leila George, în vârstă de...
00:00:23

Obiectiv turistic inedit, inaugurat în Grecia

Grecia a inaugurat primul său muzeu arheologic subacvatic în vestul Mării Egee. Expoziția include aproximativ patru mii de amfore de pe o...

Skoda pierde teren. S-a raportat o scădere a livrărilor...

Skoda a livrat 426.700 de mașini în prima jumătate a anului, în scădere cu 31% față de aceeași perioadă din 2019. Totuşi,...

SUA: Grădina zoologică din Bronx își cere scuze pentru...

Grădina zoologică din Bronx, New York, a ținut timp de o săptămână un bărbat din centrul Africii în țarcul pentru maimuțe, relatează CNN.

Coronavirus: Gala Primetime Emmy Awards 2020 se va desfăşura...

Cea de-a 72-a ediţie a galei de decernare a premiilor Primetime Emmy, considerate echivalentul premiilor Oscar în industria de televiziune, se va...

NASA va trimite un nou rover către Marte

NASA va lansa mâine un nou rover pe planeta Marte. Roverul este un vehicul robotizat care va culege date despre Planeta Roșie. Zborul va dura, aproximativ,...