19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSucul de portocale ar putea deveni un produs de lux?

Sucul de portocale ar putea deveni un produs de lux?

Boala dragonului galben, o maladie de origine bacteriană, distruge plantațiile de citrice din America de la mijlocul anilor 2000. Aceasta riscă să se propage și în Europa. În viitorul apropiat, sucul de portocale ar putea deveni un produs de lux.

Boala dragonului galben a început să se răspândească la mijlocul anilor 2000, potrivit digi24.ro. Aceasta face ca frunzele să se îngălbenească și împiedică fructele să se maturizeze, lăsându-le de talie mică și verzi și dându-le un gust amar. Semințele lor capătă o culoare maronie. În cele din urmă, se ajunge la moartea arbustului.
Această bacterie se răspândește rapid de la o plantă la alta prin intermediul unei mici insecte, păduchele asiatic (Diaphorina citri). Insecta este deja prezentă în Portugalia și Spania și ar putea răspândi boala.

Bacteria care decimează citricele ar putea ajunge și în Europa

Oamenii de știință se tem că după Asia, America și Africa, bacteria care decimează citricele ar putea ajunge și în Europa. Probabilitatea este ridicată, din cauza încălzirii climatice și a capacității de adaptare a bacteriei.
Pentru Europa, cea mai bună metodă de a împiedica pătrunderea bolii dragonului galben ar fi să fie respectate foarte strict reglementările: interdicția importurilor de citrice destinate plantațiilor și sensibilizarea călătorilor. Aceştia ar putea fi tentați să le aducă în bagaje din regiunile contaminate.

Portocalele sunt oare sortite să dispară?

Până acum, nu s-a putut găsi niciun tratament pentru a opri propagarea bacteriei ucigașe. Asta, în ciuda faptului că Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite a investit 31,5 milioane de dolari în 2014 pentru a căuta metode de a combate această boală. Oamenii de știință se gândesc la posibilitatea de a modifica genetic portocalele, pentru a le face mai rezistente față de această bacterie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS