22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDormitul pe stradă, interzis în Las Vegas

Dormitul pe stradă, interzis în Las Vegas

Faimosul orașul american de distracţii a adoptat o lege prin care intenţionează să reglementeze situaţia numărului mare de oameni care trăiesc sub cerul liber.

Autorităţile din Las Vegas au adoptat, zilele acestea, o lege controversată, îngrijorate de creșterea numărului tot mai mare de oameni ce trăiesc pe străzi. Conform noii ordonanțe, persoanele fără adăpost nu au voie să se întindă, să doarmă, să folosească o pătură sau să instaleze un cort pe domeniul public din anumite zone ale oraşului. Cei care nu respectă legea riscă o condamnare la șase luni de închisoare și o amendă de 1.000 de dolari. Ordinul va intra în vigoare duminică, dar va fi pus în aplicare abia din februarie 2020.
Dormitul pe stradă este interzis doar în centru și în cartierele rezidențiale, el fiind permis în restul oraşului, mai ales atunci când adăposturile sunt pline, au ţinut să sublinieze partizanii acestei măsuri, în speţă Camera de Comerț.

Legea ignoră rădăcina problemei

Primarul Carolyn Goodman a fost îndelung blamat de adversarii proiectului, înainte și în timpul votului de miercuri seară. „Locuință, nu cătușe“ au scandat manifestanții în fața primăriei, în timp ce țineau pancarte pe care era scris „Sărăcia nu este o crimă”.
Dna Goodman a spus că acționează pentru binele orașului său, care depinde foarte mult de veniturile din turism, în special prin cazinourile sale, și „pentru a proteja sănătatea și siguranța întregii comunități”. Această lege „nu este menită să sancționeze”, a declarat primarul. „Este vorba despre plasarea persoanelor fără adăpost într-un mediu propice reintegrării lor“, s-a apărat ea.

Opozanții denunță interdicția ca fiind inumană și costisitoare și spun că ignoră rădăcina problemei. Ei au solicitat soluții pe termen lung, cum ar fi locuințe accesibile, asistență medicală pentru cei cu probleme psihice și tratament pentru cei cu dependență de droguri şi alcool.

Proiectul a atras critici din întreaga ţară

Las Vegas, care se numără printre oraşele cu cele mai multe persoane fără adăpost din SUA, nu este la prima încercare de a goli străzile. Consiliul Local a interzis, în trecut, distribuirea de alimente şi a închis parcurile publice. Fostul primar Oscar Goodman, avocat populist și soțul actualului primar, Carolyn Goodman, a propus chiar ca locuitorii cei mai săraci ai oraşului să fie duşi într-o închisoare abandonată, situată la mai mult de 40 de km distanţă.
Conform ultimului recensământ, aproximativ 5.500 de oameni sunt în stradă în fiecare seară în sudul statului Nevada, unde este situat Las Vegas, dar numai 2.000 de paturi sunt puse la dispoziție de serviciile și organizațiile de caritate.
Proiectul a atras critici din întreaga ţară, inclusiv din partea mai multor candidați democraţi la preşedinţia SUA.
Creşterea explozivă a numărului de persoane fără adăpost din Statele Unite, în special în California și New York, unde prețurile locuințelor au crescut în ultimii ani, ar putea deveni o problemă în sondajul din 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS