27.4 C
Craiova
vineri, 5 iunie, 2020
Știri de ultima oră Magazin Lucruri interesante despre cafea

Lucruri interesante despre cafea

Cafeaua este o parte integrantă a vieţilor noastre. Fie că vorbim despre faptul că mulţi dintre noi nu ne începem ziua fără o ceaşcă de cafea sau de impactul major asupra economiei, această licoare a devenit apreciată în toată lumea.

Cercetătorii sunt de părere că planta de cafea a apărut în zona care astăzi este ocupată de Etiopia. De-a lungul timpului, a devenit un produs universal, care transcende culturi sau clase sociale, notează History Extra.

În lunga sa istorie, cafelei i-au fost atribuite o mulţime de proprietăţi. Fie că vorbim despre proprietăţi magice sau chiar afrodisiace. În cartea „Cafeaua: băutura diavolului“, Paul Chrystal consemnează opt lucruri interesante despre istoria şi utilizările cafelei.
Conform legendelor, Kaldi, un păstor de capre, a descoperit cafeaua după ce a observat faptul că animalele pe care le îngrijea păreau mai pline de energie după ce consumau fructele unei anumite plante.

El a împărtăşit această observaţie cu stareţul unei mănăstiri din apropierea locurilor sale de păşunat. Acesta a venit cu ideea de a usca respectivele fructe şi a face o băutură din ele.
Stareţul şi ceilalţi călugări ai mănăstirii au descoperit că băutura făcută din plantele de cafea reuşeşte să îi ţină activi pentru ore bune. Zvonurile despre noua băutură s-au răspândit şi cu timpul cafeaua a ajuns chiar şi în Peninsula Arabică.

O altă legendă este legată de şeicul Omar

O altă legendă legată de descoperirea cafelei este legată de şeicul Omar care, aflat în exil, descoperă, la rândul lui, cafeaua din greşeală. În timp ce se adăpostea într-o peşteră, acesta a rămas fără hrană şi, pentru a-şi potoli foamea, a consumat fructele unei plante. Aceste fructe, ale unei plante de cafea, s-au dovedit a fi amare, fapt care l-a determinat să le prăjească.

După ce nici focul nu a reuşit să facă boabele de cafea mai uşor de consumat, Omar a decis să le fiarbă. În felul acesta a produs prima băutură pe bază de cafea.

El a descoperit că băutura din boabele de cafea îi dădea energie şi îl ţinea treaz pentru zile întregi. Din cauza descoperirii „miraculoase“, lui Omar i s-a permis să se întoarcă acasă şi chiar să fie considerat sfânt de către oameni.

Odată cu secolul XVI, cafeaua s-a răspândit în întreaga Peninsulă Arabică, la care se adaugă Egiptul, Turcia sau Siria. Din spaţiul musulman, de-a lungul timpului s-a răspândit în Balcani, Italia şi spre vestul Europei.

Cafeaua, văzută cu suspiciune în Europa

Cafeaua, asemenea multor altor produse care azi ni se par cât se poate de naturale, s-a confruntat cu perioade în care a fost interzisă şi supusă unor constrângeri religioase foarte stricte. De exemplu, consumul cafelei a fost interzis la sfatul juriştilor şi cărturarilor din Mecca în anul 1511 de către Khair Bey, declarând-o păcătoasă. Acesta era convins că locuitorii discută la cafea despre modalităţi de a-i lua puterea.

Din Peninsula Arabică, cafeaua a ajuns şi în spaţiul european, unde a fost văzută cu suspiciune de către persoanele religioase şi mai ales de către Biserica Catolică. Această suspiciune a fost alimentată de originea musulmană a acestei băuturi.

Papa Clement al VIII-lea a fost cel care a ridicat suspiciunile asupra cafelei. El a testat noua băutură personal şi a concluzionat că aceasta e atât o băutură creştină, cât şi una musulmană.

„Băutura diavolului este atât de delicioasă… Ar trebui să îl înşelăm pe diavol prin creştinarea acesteia!“, ar fi spus Celement VIII, conform relatărilor istorice.

Primul local specializat în producerea şi vânzarea cafelei, în Anglia

Conform lui Samuel Pepys, primul local specializat în producerea şi vânzarea cafelei a apărut în Oxford la 1650. Ulterior, aceste localuri şi, implicit şi consumul, s-au răspândit în întreaga Anglie.

Samuel Pepys, dar şi pentru alţi oameni de cultură, localurile cu cafea reprezentau echivalentul social media pentru noi. În aceste locuri se întâlneau oamenii de cultură şi făceau schimb de păreri, aflau ultimele ştiri locale sau internaţionale şi intrau în contact cu oameni noi.

Cafeaua, proprietăţi afrodisiace

Asemenea altor plante şi băuturi folosite de-a lungul timpului, cafelei i-au fost atribuite şi proprietăţi afrodisiace. De exemplu, un manifest din secolul XVII susţinea că băutura poate îmbunătăţi viaţa sexuală şi chiar creşte şansele bărbaţilor de a-şi lăsa soţiile însărcinate.

Magda Dragu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:38:22

Orban: O decizie privind redeschiderea mall-urilor o vom lua...

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că...

ȘTIRI GdS

Teatrul Colibri deschide Stagiunea estivală 2020 cu spectacole în...

Teatrul pentru copii și tineret Colibri deschide în week-end Stagiunea estivală 2020 cu două spectacole în aer liber. Sâmbătă,...
00:38:22

Orban: O decizie privind redeschiderea mall-urilor o vom lua...

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că o decizie în privinţa redeschiderii mall-urilor va fi luată de autorităţi cu 3-4 zile înainte...

Un angajat al Penitenciarului Craiova, confirmat cu COVID-19

Un angajat al Penitenciarului Craiova a fost confirmat, joi, cu noul coronavirus, iar colegii bărbatuluilui au fost trimiși în izolare, potrivit unui...

Giugea acuză PSD că a administrat prost Craiova

Şeful PNL Craiova, senatorul Mario Ovidiu Oprea, a simţit nevoia să anunţe că Nicolae Giugea, candidatul liberalilor la primăria municipiului, beneficiază de...

Elon Musk cere spargerea Amazon: „Monopolurile sunt greșite”

CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk a scris astăzi pe Twitter că e timpul ca gigantul în comerț online Amazon să fie...

Râmnicu Vâlcea: Asfaltări pe alei şi străzi din cartierul...

Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, prin Direcţia Administrării Domeniului Public, a derulat în ultimele zile o campanie intensă de asfaltări şi marcaje rutiere...