12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasa si gradinaRoadele toamnei: tot ce ai nevoie pentru o cămară plină

Roadele toamnei: tot ce ai nevoie pentru o cămară plină

Venirea toamnei reprezintă perioada perfectă pentru ca atenția ta să se centreze pe o altă componentă a casei: o cămară bine pusă la punct. Amenajarea ei presupune timp, efort și răbdare, precum și achiziționarea unor accesorii necesare pentru completarea perfectă a spațiului.

O amenajare corectă a cămării înseamnă păstrarea alimentelor pe o perioadă îndelungată. Implicit, lipsa nevoii de a mai achiziționa anumite preparate, deja le ai acolo. De aceea, este vital să iei în calcul câteva lucruri atunci când hotărăști că a venit vremea să reabilitezi spațiul cămării care va găzdui roadele preparate la început de toamnă

Aerisirea și recondiționarea, necesare pentru o cămară perfectă

1. Aerisește spațiul. După o perioadă în care cămara nu a mai fost folosită frecvent, este foarte probabil ca în interiorul ei să existe mirosuri specifice sau urme de mucegai, condens, praf și umiditate, mai ales dacă este vorba despre o încăpere restrânsă. Pentru a putea contracara aceste neplăceri, este de preferat să stabilești o temperatură rezonabilă a camerei. Aceasta trebuie să fie propice alimentelor conservate și să nu existe variații bruște de la rece la cald. Poți instala un sistem de izolație care să circule aerul permanent și să izolezi pereții pentru a nu reține apa care ar dăuna calității alimentelor. De asemenea, poziția ferestrei este și ea relevantă, tocmai ca lumina să nu se infiltreze în anumite spații unde există acele produse care au nevoie de întuneric pentru a se menține în termenul de garanție

2. Recondiționează obiectele de mobilier.
Toamna este prin excelență anotimpul renovărilor, cămara fiind unul dintre spațiile vizate. De multe ori, însă, încăperea nu trebuie restructurată complet, ci doar o parte dintre obiecte, pentru a-și recăpăta durabilitatea. În acest sens, poți verifica fiecare obiect prezent în interiorul cămării pentru a vedea dacă este nevoie să îl înlocuiești sau se pot efectua doar lucrări de consolidare. Acest lucru îți va fi de folos pentru a putea aprecia greutatea suportată de rafturi și suporturi, pentru ca tu să așezi alimentele acolo unde pot fi susținute.

Materialele de depozitare a alimentelor trebuie să nu distrugă alimentele

3. Igienizează cămara înainte de a depozita produsele.
Unul dintre cele mai importante aspecte în menținerea unui spațiu cât mai plăcut este igiena. Aceasta este cu atât mai necesară la început de anotimp, când preparatele sunt gata de a fi transportate acolo. Așadar, curăță cu atenție toate rafturile și recipientele în care vei depozita alimentele, pentru a evita contactul cu diferiți microbi sau contaminarea preparatelor ce poate periclita sănătatea ta și a celor din jur.

4. Depozitează alimentele în și pe materiale corespunzătoare.
Atenție la calitatea materialelor din care sunt realizate obiectele în care depozitezi diverse fructe, legume și cereale. Sacii, în special, sunt cei care se pot degrada cel mai ușor și trebuie verificați pentru a nu strica alimentul din interior. Făina sau grâul sunt cele mai pretențioase. Mai mult, lădițele confecționate din lemn pot putrezi și afecta, implicit, legumele și fructele păstrate acolo. Metalele, ceramica și varul tratat dăunează la rândul lor mediului cămării și mențin bacteriile.

Alimentele din cămară, se păstrează mai bine dacă sunt făcute după remedii naturale

5. Ia în calcul câteva remedii naturale pentru o conservare mai bună.
Există o serie de remedii care te pot ajuta să elimini cele mai frecvente probleme cu care te confrunți în cămară. De exemplu, mirosurile pot fi absorbite cu ajutorul cărbunelui, care neutralizează extinderea acestora în întreaga cămeră. De asemenea, lavanda uscată ajută la îndepărtarea dăunătorilor, pentru ca toate conservele să rămână intacte, bune de consumat. În cazul în care unul dintre borcane prezintă urme de mucegai sau este vizibil alterat, acesta trebuie îndepărtat, pentru că poate distruge calitativ și restul alimentelor din jur. Fiind perisabile, alimentele se pot strica foarte repede, ceea ce înseamnă că este necesar să ai în vedere tot timpul verificarea lor și a ambientului cămării.

Raluca-Maria Nedelea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS