17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCopiii în prima zi de școală sau grădiniță

Copiii în prima zi de școală sau grădiniță

Prima zi de școală sau de grădiniță este unică și plină de emoție pentru toți copiii, dar și a părinților. O experiență pozitivă înainte de păși pe un nou drum în viață îl poate determina pe copil să se implice în procesul de învățare și să-și dorească relații bune cu colegii de clasă.

Reversul duce la aversiune față de școală și refuzul de a-și face temele. Şcoala nu înseamnă doar acumulare de cunoștințe și formare de competențe, ci și un pas spre rezistența la frustrare, formarea deprinderii de a se abține, de a amâna satisfacerea unei nevoi (foame, sete, toaletă, impulsul de a vorbi, de a pleca din clasă, de a lovi), scrie kidmagia.ro. Și în ceea ce privește prima zi de grădiniță, pentru copil este o lume nouă, diferită de cea pe care a experimentat-o până acum. Este necesară o pregătire a copilului, din punct de vedere psihologic, dar și al sănătății. Acum este perioada în care trebuie să-l pregătiți.

Este necesar ca toți copiii să fie la zi cu următoarele vaccinuri: vaccinul diftero-tetano-pertussis (D.T.P.); vaccinul contra tuberculozei (B.C.G.); vaccinurile contra rujeolei, rubeolei, oreionului. De asemenea, este necesar și un aviz epidemiologic pentru intrarea în colectivitate cu vaccinările la zi ale copilului, adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate conform prevederilor Ordinului comun nr.1002 MS/5057 MECS/2015.

Cum ne pregătim copiii pentru prima zi de școală, în clasa pregătitoare

Este important să îi prezentăm copilului programul unei zile la școală și ce presupune aceasta. Copilul își va face noi cunoștințe, va învăța să scrie și să citească, fapt ce-l va ajuta să caute singur informații despre cel îl interesează.
Va putea singur să citească și să caute informații în mediul on-line. Este interesant și stimulativ pentru copil să-i împărtășiți propriile voastre experiențe legate de începuturile școlii.

Programul la școală va fi mai încărcat, cu activități care durează mai mult timp. Masa și somnul nu vor mai fi la școală (nu luăm în considerație excepțiile, știind că sunt unele școli care oferă program after school unele cu masa, somn și efectuarea temelor, iar altele masa și efectuarea temelor sau numai efectuarea temelor).
În timpul rămas din această vacanță de vară, încercați să obișnuiți treptat copilul cu un program cât mai apropiat de cel de școală. Copiii trebuie să fie acomodați cu ora de trezire și cu ora de masă. La această vârstă, copilul are nevoie de aproximativ zece ore de somn.

Cum pregătim copilul pentru prima zi de grădiniță

Odată cu înscrierea copilului în grădiniţă şi până la începerea ei, vorbiți deseori cu el despre asta. Copilul trebuie să ştie ce schimbări apar în viaţa sa cotidiană. Trebuie să-i răspundeţi la curiozităţi şi să-i înlăturaţi temerile. Învățați-l din timp să petreacă o zi fără părinți, în compania unor apropiaţi ai familiei.
Duceţi copilul în vizită la grădiniță, iar, dacă este posibil, ar fi bine să cunoască şi educatoarea. Cunoaşterea locului îi va da încredere. Observarea jucăriilor din sala de grupă îl va face curios şi dornic să le încerce.

Povestiți despre prietenii pe care şi-i va face, despre activităţile zilnice, precum jocurile, cântecele, poeziile, poveştile pe care le va învăţa. Vorbiţi despre programul pe care trebuie să îl respecte, mai ales dacă acesta este program prelungit, ce include masă şi somn la grădiniţă. Învăţaţi-l să-şi schimbe singur hainele. Sunt recomandate: pantaloni şi fustiţe cu elastic (nu salopete), încălţăminte cu arici, nu cu şireturi.

Acestea îi vor da încredere şi se va simţi confortabil în raport cu ceilalţi colegi. Personalizaţi-i hăinuţele ca să nu le încurce cu ceilalţi copii. Învăţaţi-l să mănânce singur! Din cauza numărului mare de copii, personalul grădiniţei nu are cum să îi înveţe pe fiecare această deprindere. Învăţaţi-l să ceară la baie sau să se spele pe mâini, să îşi strângă jucăriile şi lucrurile în ghiozdan. Învăţaţi-l să respecte reguli, să îndeplinească diferite sarcini şi urmăriți dacă le rezolvă. Încercați să-l învățați că este bine să asculte când un adult îl roagă ceva.

Raluca-Maria Nedelea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS