11.6 C
Craiova
miercuri, 27 octombrie, 2021
Știri de ultima orăMagazinUcraina modernizează reţelele pentru a importa gaz din România

Ucraina modernizează reţelele pentru a importa gaz din România

Ucraina a semnat un contract cu Republica Moldova pentru modernizarea staţiilor de distribuire a gazelor, astfel încât să efectueze importuri din România, anunţă compania Ukrtransgaz, citată de Mediafax.ro.

O mare parte din exporturile de gaz rus spre Uniunea Europeană tranzitează reţele din Ucraina.Consumatorii ucraineni pot accesa pentru nevoi proprii gaz din fluxul rus care alimentează Europa. Dar acordul Rusia-Ucraina privind tranzitul gazelor spre Europa urmează să expire în ianuarie 2020, iar autorităţile de la Kiev se tem că Rusia ar putea opri alimentarea.

„Companiile Ukrtransgaz şi Moldovagaz (…) au stabilit soluţiile tehnice necesare pentru crearea de noi capacităţi de import în baza sistemului de gazoducte transbalcanic, pe direcţia sud-nord. Principalul obiectiv al cooperării este diversificarea reţelelor de alimentare a Ucrainei în cadrul acţiunilor de pregătire pentru perioada de toamnă-iarnă 2019/2020″, a transmis luni seară compania de stat din Ucraina într-un comunicat postat pe site-ul propriu.”Este de aşteptat ca până la 1 ianuarie 2020 să fie realizată o capacitate constantă pentru importuri din România de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, indiferent de volumul fluxului tranzitului de gaz rus pe teritoriul Ucrainei”, precizează Ukrtransgaz,

Staţiile de distribuire a gazului din Grebeniki (Ucraina) şi Căuşeni (R.Moldova) vor fi modernizate şi vor permite schimbarea direcţiei fluxului.”Pentru Ucraina şi Republica Moldova, acest proiect are o importanţă strategică (…)”, subliniază Ukrtransgaz.Anul trecut, Transgaz a preluat Vestmoldtransgaz, transportatorul energetic din Rep.Moldova, compania concentrându-se pe finalizarea gazoductul Ungheni-Chişinău.

Ucraina: Republica Moldova nu mai vrea gaze din Rusia

Tot anul trecut, ministrul moldovean, de atunci al economiei, Chiril Gaburici, a declarat că Republica Moldova nu va negocia un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale, Gazprom, ci se va concentra asupra finalizării conectării la sistemul de gazoducte din România.Actualul contract cu concernul rus expiră la sfârşitul anului 2019.

Gaburici a explicat că, după finalizarea gazoductului Chişinău-Ungheni, Republica Moldova va avea acces la surse alternative de gaze şi implicit o poziţie mai bună la eventualele negocieri.

În prezent, Republica Moldova primeşte gaze ruseşti în baza contractului cu Gazprom din 2008, care se reînnoieşte anual.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată

Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va...

ȘTIRI GdS