10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRusia ne spionează cu ajutorul hackerilor

Rusia ne spionează cu ajutorul hackerilor

Rusia a devenit un spion principal pentru statele vecine. Din ce în ce mai mulți hackeri reușesc să spargă baze de date importante prin servicii secrete, informează go4it.ro

Un grup de hackeri numit Ov1ru$ a reuşit să spargă baza de date şi site-ul companiei Sytech, contractată de agenţia rusească FSB (Serviciul de Securitate Federal). Aceștia au accesat informaţii secrete despre modul în care guvernul rus operează online. Astfel, anumite frici ale celor care sunt preocupaţi cu securitatea datelor personale online au fost confirmate. Rusia a început să colecteze date despre utilizatori de pe reţele de socializare şi adrese de e-mail, cât şi de pe site-uri de torrente sau alte astfel de servicii.

Țara hackerilor

Conform documentelor extrase de către Ov1ru$ de pe serverele Sytech, există multe programe ale serviciilor secrete ruseşti (FSB este urmaşul vechiului KGB) care activează pe platforme online din toată lumea. Grupul de hackeri a extras 7,5 TB de date, care au dezvăluit multe secrete ale guvernului rus.

Între 2009 şi 2010 a fost lansat un program numit Nautilus, care colecta date de pe reţelele de socializare precum Facebook, LinkedIn şi MySpace. Aceste date au fost folosite pentru diverse scopuri, inclusiv livrarea de conţinut fake news sau reclame cu tente politice. Apoi Nautilus-S a încercat să elimine anonimizarea traficului de pe Tor prin crearea de noduri deţinute de guvernul rus în cadrul acestei reţele considerată securizată de mulţi utilizatori de internet.

Rusia vrea internet suverat, cum îl are China

Alte proiecte precum Nadezha sunt cunoscute şi public. Nu este un secret că Rusia doreşte să creeze un internet suverat, asemeni Chinei. Astfel, traficul de internet să poată fi monitorizat cu uşurinţă, iar conexiunea cu exteriorul să poată fi oricând oprită.

Site-ul Sytech a rămas închis după ce Ov1ru$ a înlocuit pagina originală a companiei cu o fotografie cu un „rageface”, un meme popular pe internet.

Aceste informaţii au ajuns în spaţiul public după ce Ov1ru$ a trimis informaţiile găsite pe serverele Sytech către presă.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS