10.1 C
Craiova
sâmbătă, 22 februarie, 2020
Acasă Magazin Boeing confirmă pericolul folosirii telefoanelor mobile la bordul avioanelor

Boeing confirmă pericolul folosirii telefoanelor mobile la bordul avioanelor

-

Boeing confirmă, în ultima vreme, că tot mai mulţi utilizatori de mobil au renunţat la obiceiul comutării telefoanelor în modul Avion pe durata călătoriilor. Adevărul este ceva mai nuanţat: semnalul telefoanelor mobile încă poate perturba sistemele electronice ale avioanelor, în anumite situaţii, informează go4it.ro

Un studiu efectuat de autoritatea americană FAA, în anul 2014, a arătat că unele ecrane din cabina de zbor a avioanelor Boeing 737 şi 777 sunt vulnerabile la interferenţe cauzate de echipamente Wi-Fi, semnalul telefoanelor mobile şi chiar radare meteorologice. Între timp, multe dintre echipamentele vulnerabile au fost înlocuite, însă în unele regiuni ale lumii avioanele din seriile mai sus amintite încă folosesc dispozitivele învechite.


Boeing: Pierderi de date esenţiale pe avioanele vulnerabile

Interferenţele produse de telefoane mobile, tablete, dispozitive smartwatch şi chiar unele căşti wireless ar putea cauza pierderi de date esenţiale pe avioanele vulnerabile, cum ar fi parametrii de navigaţie şi viteza aerului. De partea cealaltă, liniile aeriene şi producătorul Honeywell susţin că ecranele pentru cockpit defectuoase nu prezintă nici un pericol. Afirmaţiile sunt însă contrazise de numeroasele rapoarte venite din partea piloţilor, reclamând situaţii în care ecranele pe care sunt afişaţi parametrii de zbor au încetat să mai funcţioneze.

Ordinul FAA, pentru actualizarea sistemelor de zbor, are ca termen limită luna noiembrie 2019, unde 31 de avioane sunt vizate. În alte regiuni ale lumii, decizia este lăsată în seama companiilor aeriene, care ar putea să ignore recomandările pe motiv că riscul manifestării problemelor semnalate este neglijabil.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS