Acasă Magazin VIDEO: 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11

VIDEO: 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11

-

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la lansarea Apollo 11, misiunea care i-a dus pe oameni în premieră pe Lună. Momentul istoric care a rămas în memoria colectivă ca un punct de referință al umanității poate fi sintetizat cel mai bine prin celebra imagine a astronautului Neil Armstrong. Cel care a rostit cuvintele „E un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. 

Aparatul de zbor a decolat pe 16 iulie 1969, de la Kennedy Space Center din Florida, cu un echipaj compus din trei persoane. Doi dintre aceștia au fost primii oameni care au pus piciorul pe satelitul natural al Pământului, informează HotNews.ro.

Misiunea Apollo 11 a fost lansată la 8.32 dimineața. La București era ora 15.32. La bord se aflau Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins. Armstrong, în vârstă de 38 de ani în acel moment, era comandantul misiunii. Collins era pilotul modulului principal, iar Edwin “Buzz” Aldrin era pregătit să piloteze modulul care urma să ajungă pe lună. 

Cei trei au călătorit timp de trei zile pentru a intra pe orbita lunară. Au străbătut 240.000 de mile (aproximativ 386.242 km) în 76 de ore pentru a intra pe orbita satelitului natural, pe 19 iulie. A doua zi, la 13.46, modulul lunar Eagle, condus de Armstrong și Aldrin, s-a desprins de modulul de comandă, în care a rămas Collins. 

Au fost primii oameni care au pășit pe lună

Pe 20 iulie, Armstrong și Aldrin au devenit primii oameni care pășeau pe lună. Armstrong a coborât primul rostind celebrele cuvinte „E un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

Raluca-Maria Nedelea

ȘTIRI VIDEO GdS