5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinStudiu: Câinii folosesc expresii faciale pentru a comunica cu oamenii

Studiu: Câinii folosesc expresii faciale pentru a comunica cu oamenii

Câinii folosesc o serie de expresii faciale în tentativa de a se face înţeleşi de oameni. Asta arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth. Potrivit acestora, câinii sunt chiar mai expresivi în relaţia cu stăpânii lor decât în momentele în care se află în compania altor câini, relatează GadgetReport.ro

Studiul, care a urmărit 24 de câini cu vârste cuprinse între 1 şi 12 ani, a arătat că, la fel ca şi pisicile, aceştia folosesc un mod de comunicare special în relaţia cu stăpânii lor. Dacă pisicile miaună mai tare, câinii folosesc expresii faciale dedicate atunci când încearcă să se facă înţeleşi de oameni.

„În urma studiului, putem spune, cu siguranţă, că expresiile faciale ale câinilor depind de relaţia cu stăpânii, dacă atenţia care li se acordă şi nu un rezultat exclusiv al stării de excitaţie generată, de exemplu, de oferirea mâncării”, a declarat Juliane Kaminski, de la Universitatea Portsmouth.

Cercetătorii vor de descopere ce spun expresiile faciale ale câinilor

Potrivit expertului, expresia de vinovăţie pe care căţeii o arată are legătură mai mult cu dorinţa de a comunica cu stăpânii lor, de a învăţa cum să se comporte, decât cu starea de emoţie generată de o faptă sau o acţiune comisă.

Cercetătorii încearcă acum să catalogheze expresiile faciale şi să încerce să le descifreze.

Se anunţă o misiune dificilă mai ales că, în relaţia dintre câini, comunicarea are loc după cu totul alte coordonate, implicând, în principal, semnale vocale, precum mârâitul şi lătratul.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth a apărut în Scientific Reports.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS