3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfaturi de grădinărit pentru începători

Sfaturi de grădinărit pentru începători

Pentru cei care pun însă mâna pentru prima dată pe o săpăligă, câteva sfaturi de lucru le-ar prinde bine astfel încât rezultatele să fie multumitoare si nu un haos, potrivit casăşigrădină.
În primul rând, aruncaţi o privire spre gradină în ansamblul ei. Observaţi, dacă e nevoie timp, de mai multe zile, care sunt zonele cele mai expuse la soare şi care sunt acoperite de umbra copacilor în buna parte a zilei. Sunt detalii importante pentru a-ţi putea propune apoi ce şi unde să cultivi. Grădinăritul este una din cele mai utile și mai sănătoase moduri de a face mișcare. Mai jos va prezentam cateva sfaturi de grădinărit pentru începători:

Se spune că cei care se ocupă de o grădina de zarzavaturi sau doar de flori își lungește viața cu cinci ani. Gradinăritul este tonic, este relaxant, mobilizează multe grupe de mușchi și este aducător de mari satisfacții, poate fi un hobby, sau o muncă făcută pentru a câștiga bani.

Instrumentele potrivite.

Investește în sculte și unelete pentru grădină. Cresc mult randamentul pentru munca în grădină. Cumpără mereu instrumente și unelte de calitate. Chiar dacă sunt mai scumpe acestea durează mult mai mult, comparativ cu cele ieftine.

Ține uneltele în același loc.

Organizează un loc pentru a păstra uneltele. Locul trebuie să fie uscat, ferit de rozătoare și dacă se poate bine ventilat pentru a preveni mucegaiurile. Ideea și unul din cele mai bune 10 sfaturi pentru grădinărit este să le păstrezi toate împreună, pentru a le avea mereu la îndemână. În caz contrar, vei pierde timp pentru a căuta ce unealtă îți trebuie.

Tunde pomii și arbuștii de cel puțin două ori pe an.

O tundere este pentru formarea și stimularea înfloririi și se face înainte ca mugurii să crape, a doua este pentru întreținere, atunci când este nevoie. Tunderea ramurilor se face mereu oblic, iar acesta este unul din cele 10 sfaturi pentru grădinărit!

Udă plantele numai dimineața.

În cursul zilei, soarle și apa împreună cresc riscul apariției manei care arde frunzele și strică plantele. Udate dimimenața acestea vor folosi apa, în cursul zilei, când sub efectul luminii solare, vor crește. Și udarea seara poate provoca boli, astfel încât trebuie evitată. Plantele se pot uda seara doar în zilele cu cer acoperit și vânt.

Ține buruienile sub control.

Este obligatoriu și este una din cele mai bune 10 sfaturi pentru grădinărit. Buruienile seacă pământul și sufocă plantele. Foloseste ierbicide sau soluții naturale, dar niciodată în exces. Cea mai eficintă cale este ruperea periodică a buruienilor, mai ales într-o grădină mică.

Nu lăsa dăunători să se înmulțească.

Există tendința de a trece cu vederea prezența dăunătorilor care pot infecta plantele cu unele boli. Prin urmare, ori de câte ori observi unele probleme trebuie să intervi imediat.

Nu exagera cu îngrășămintele.

Fie că sunt naturale, fie că sunt chimice nu exagera cu folosirea îngrășămintelor. Acestea pot dăuna plantelor și pot strica calitatea solului. Dozele de îngrășământ trebuie strict respectate.

Ferește grădina de animalele de companie.

Câinii și pisicile au tendința să atenteze la gradina ta. Poți ține animalele la distanță pulverizând o soluție concentrată de ardei iute, la limita zonei unde nu vrei sa ajungă câinele sau pisica ta. Protejeaz-ți ochii și ține departe animalele o zi după ce aplici soluția. Soluța este un ceai concentrat de ardei iute (5-6 ardei iuți mărunțiți la un litru de apă).

Ai grijă de sol.

Calitatea solului este esențială pentru bunăstarea grădinii. Prin urmare, trebuie să aibă grijă de sol. Evită săpăturile prea adânci, aratul excesiv, excesul de chimicale și evită să plantezi mai muți ani la rând aceleași plante ân același loc pentru că vei sărăcii pământul.

Urmărește calendarul.

Lucrările în grădină au regulile lor, iar a respecta calendarul grădinarului este unul din cele mai bune 10 sfaturi pentru grădinărit. Planificarea te ajută să fi organizat și să le faci pe toate la timp. Dacă vei respecta calendarul pentru grădinărit, ai mari sanse să eviți dăunătorii și să ai o grădină înfloritoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS