Acasă Magazin Cum alegem și cum folosim cremele de plajă

Cum alegem și cum folosim cremele de plajă

-

Cremele de plaja pot fi folositoare pentru a vă proteja pielea de razele soarelui. Dar acestea nu ne pot proteja în totalitate, și nu ne pot proteja de unele singure. De aceea este recomandat să stați la umbră la orele de vârf și să vă acoperiți, pentru a nu vă arde. Folosirea cremei de plaja nu înseamnă că puteți sta mai mult la soare sau la ore nepotrivite.

Ce să cumpărați

Factorul de protecție solară (SPF) vă spune care este gradul de protecție pe care vi-l oferă crema împotriva radiațiilor UVB. Deci criteriul de selecție al cremei trebuie să fie nivelul de protecție, nu prețul.  Este recomandat să utilizați creme de protecție cu factor de protecție mai mare sau egal cu 15 (cu cât mai mare factorul, cu atât mai bine). Alegeți o cremă care să aibă și o protecție bună împotriva UVA, nu doar SPF, întrucât și razele UVB și UVA pot să provoace cancer de piele. Nivelul de protecție UVA poate fi indicat în două feluri:
Marcajul cu stele – Pe cremele de plajă comercializate în România se folosește sistemul de marcaj cu steluțe (până la 5 steluțe). Cu cât este mai mare numărul de steluțe, cu atât mai bine. Dar protecția UVA depinde, în final, de SPF. De exemplu, un SPF 25 cu 3 steluțe vă poate proteja mai bine, per total, decât un SPF10 cu 4 steluțe.
Marcajul cu simbol – Marcajul european este reprezentat de un simbol cu literele UVA într-un cerc. Marcajul înseamnă că protecția UVA este cel puțin o treime din valoarea SPF.

Utilizarea cremei de plajă

Nu trebuie să presupuneți că dacă folosiți cremă de plajă sunteți 100% protejat împotriva arsurilor solare. Nici o cremă, indiferent de factorul de protecție nu poate face acest lucru. De asemenea, nici o cremă, indiferent dacă are SPF 15 sau 50 nu poate funcționa dacă nu este aplicată corespunzător. Așadar, este foarte important să o folosiți regulat. Cercetările au arătat că, în general, oamenii aplică mult mai puțină cremă decât este necesar. Și, în consecință, pot să sufere de arsuri solare, mai ales pentru că stau mai mult la soare, crezând că sunt protejați. Există o îngrijorare referitor la faptul că un SPF mai mare le oferă oamenilor un fals sentiment de siguranță. Deci, nu utilizați cremă de plajă doar pentru a putea sta mai mult la soare. Protejați-vă stând la umbră la orele prânzului și acoperindu-vă, pe lângă utilizarea cremei de plajă.


Verificați termenul de valabilitate. Majoritatea cremelor au un termen de valabilitate de 2-3 ani și pot fi folosite 12-18 luni după ce au fost desfăcute. Deci, este în regulă să folosiți crema de anul trecut, dar în niciun caz pe cea pe care ați cumpărat-o acum 5 ani.

Crema trebuie aplicată înainte de a ieși la soare, astfel încât să poate fi absorbită în piele. Apoi mai aplicați un strat pentru a vă asigura că nu ați ratat nici o părticică de piele. Aplicați crema înainte de a vă îmbrăca, pentru a vă proteja chiar și pe sub haine. Dacă este nevoie să aplicați și alte creme, soluții anti-țânțari sau machiaj, acestea trebuie aplicate după ce ați aplicat crema de plajă. Pentru a beneficia de nivelul de protecție scris pe ambalaj, trebuie să folosiți o cantitate corespunzătoare de cremă. Pentru un adult cu conformație medie este nevoie de 2 lingurițe de cremă pentru cap, gât și brațe, sau 2 linguri dacă veți purta costum de baie.


Dacă trebuie să stați la soare la orele când soarele este foarte puternic trebuie să aplicați cremă la intervale regulate. De obicei, crema se șterge ușor (prin frecare, în apă, sau prin transpirație), așa că trebuie să o aplicați din nou după ce faceți baie, vă schimbați hainele sau înotați – chiar dacă pe cremă scrie că este rezistentă la apă!

Vitamina D și soarele

Cu toții avem nevoie de soare pentru ca organismul nostru să producă destulă vitamina D pentru a menține sănătatea oaselor. Dar este foarte dificil de stabilit de cât soare este nevoie pentru acest lucru, mai ales că acest lucru depinde de mai mulți factori. În general majoritatea oamenilor își pot asigura necesarul de soare fără a fi nevoie să stea la soare special pentru acest lucru.

Cu siguranță nu este nevoie să petreceți mult timp la soare sau să vă înroșiți pielea pentru ca organismul dvs să producă destulă vitamina D. Ba dimpotrivă: mai mult timp la soare nu înseamnă mai multă vitamina D. Odată ce nivelul necesar a fost atins, organismul nostru elimină surplusul de  vitamină D.


Pentru majoritatea dintre noi, organismul produce în timpul verii destulă vitamina D pentru a ne ajunge întreaga iarnă. Dar sunt și persoane care au nivel mai scăzut de vitamină D, așa cum sunt cei cu pielea mai închisă la culoare, cei care poartă haine ce le acoperă întregul corp, femeile însărcinate sau vârstnicii. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la nivelul de vitamina D, discutați cu mediul de familie.

Protejarea copiilor împotriva cancerului de piel

Bebelușii și copii mici au pielea foarte delicată. Toți copii, indiferent dacă se bronzează sau nu, trebuie să fie protejați de soare. Copii blonzi sau cu părul roșcat, cu ochi de culoare deschisă sau cu pistrui prezintă un risc mai mare. Copiii sub 6 luni nu trebuie ținuți în soare, mai ales în mijlocul zilei.

Ce spun studiile referitor   la cremele de plajă

Acest lucru se datorează dificultății organizării unor s Unele studii au arătat că folosirea cremei de plajă nu reduce riscul de apariție a melanomului. Ci chiar s-ar putea să crească riscul și asta pentru că cei care folosesc o cremă de plajă tind să stea mai mult la soare, întrucât cred că sunt mai bine protejați. Deci ei sunt expuși la ultraviolete pentru mai mult timp. Dar un studiu efectuat în Australia în 2011 a arătat că riscul de apariție a melanomului a fost redus în cazul persoanelor cu piele deschisă la culoare care au folosit cremă de plajă. Cercetătorii au descoperit că atunci când oamenii au aplicat un strat consistent de cremă, la intervale regulate, pe zonele de piele expuse la soare, aceasta a funcționat ca o piesă de îmbrăcăminte, blocând razele ultraviolete

ȘTIRI VIDEO GdS

Craiova. Primul club de programare pentru elevii cu deficienţe de auz

Ford Motor Company Fund - latura filantropică a companiei Ford - împreună cu Fundaţia „Light into Europe“ au înfiinţat, la Liceul Tehnologic „Beethoven“ din Craiova primul club de coding (programare - n.r.) pentru elevii cu deficienţe de auz. 50 de elevi cu nevoi speciale vor învăţa programare, prin metoda Scratch, populară în Marea Britanie.

Busturile coclite din centrul Craiovei, scandal naţional

Reamplasarea busturilor personalităţilor, săptămâna trecută, de către primărie, în zona Teatrului „Marin Sorescu“ din Craiova, a iscat mare vâlvă. Scandalul a...

Calitatea aerului din Gorj, sub lupa autorităților

Consiliul Județean Gorj a întocmit Raportul privind stadiul realizării măsurilor cuprinse în Planul de menținere a calităţii aerului în județul Gorj, 2019...