10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAi-Da, primul artist robot

Ai-Da, primul artist robot

Ai-Da, primul artist robot, face ca lumea să treacă prin schimbări uriașe. Odată cu impactul noilor tehnologii care cresc într-un ritm fără precedent, aceste schimbări care sunt similare revoluției industriale sau apariţiei tiparului, a venit şi răspunsul cercetătorilor britanici, Ai-Da.

Ai-Da, primul artist robot de desen extrem de realist, cu figură umanoidă, a realizat opere pentru o expoziţie. Aceasta va avea loc în perioada 12-6 iulie 2019 la The Barn Gallery, Colegiul St John’s, Universitatea din Oxford. Expoziţia cu lucrări de artă realizate de un robot umanoid dotat cu inteligenţă artificială (AI) include creaţii concepute cu ajutorul unui braţ robotic şi al unei camere încorporate, potrivit Press Association.

Operele de artă includ desene, pictură, sculptură şi artă video, explorând graniţele dintre inteligenţa artificială, tehnologie şi viaţa organică.

„Propunând o mişcare artistică de pionierat care foloseşte inteligenţa artificială, suntem încântaţi să o prezentăm pe Ai-Da, primul artist umanoid profesionist, care îşi realizează propriile lucrări şi este, în acelaşi timp, un performance artist“, a apus Aidan Meller, inventatorul Ai-Dei şi proprietarul unei galerii de artă.

Povestea Ai-Dei

Inventatorul a spus că ideea i-a venit în timp ce făcea lego cu fiul său de 11 ani, potrivit www.techradar.com.
„Eram acolo cu fiul meu şi ţineam în mână un robot de jucărie, din piese de lego. Atunci m-am întrebat dacă acel robot nu ar putea fi creativ“, a spus Aidan Meller.

„Operele acestui robot dotat cu inteligenţă artificială folosesc procese ale inteligenţei artificiale şi algoritmi. Creaţiile ne provoacă să ne gândim la utilizările, dar şi la excesele pe care le presupun inteligenţa artificială şi tehnologiile existente astăzi în lume“.

O echipă de ingineri din Leeds a realizat braţul robotic folosit de Ai-Da, care foloseşte un număr de etape şi algoritmi AI, calculând o cale virtuală pe baza lucrurilor pe care le vede şi interpretând coordonate care, în final, dau naştere unei opere de artă.

„Aşteptăm cu nerăbdare dezbaterea pe care Ai-Da o va crea în rândul publicului“, a spus Lucy Seal, cercetător şi curator în cadrul proiectului.

„Măsura potenţialului artistic şi a succesului său va fi discuţia pe care o va genera. Lansarea unei provocări care să-i facă pe oameni capabili să-şi reimagineze atitudinile în ceea ce priveşte viaţa organică şi viitorul este principalul obiectiv al proiectului“, a spus Lucy Seal .

Operele care se vor prezenta

Ai-Da este un robot mecanic, nu este real și nu are gânduri și sentimente, dar prezice o perioadă în care biotehnologia trans-umană ar fi posibilă.
Expoziția inaugurală a lui Ai-Da „Futures fără garanții“ va expune desenele și arta performanței lui Ai-Da, inclusiv o lucrare care face referire și este un omagiu la piesa „Cut Piece“ a lui Yoko Ono. În același timp, artiștii în curs de dezvoltare colaborează pentru a crea opere de artă plastică, argintie și bronz 2D și 3D, dezvoltate prin procese AI și tehnologii noi. Ai-Da și această expoziție au rolul de a uimi și de a distra, dar mai important, de a ne gândi și de a ne angaja și de a ne ajuta să ne gândim mai mult la lumea noastră.

Ai-Da, botezată după numele matematicienei Ada Lovelace, este considerată primul robot ultrarealistic capabil de a desena oameni în situaţii reale cu ajutorul ochiului său bionic şi al unui creion ataşat de braţul robotic, potrivit creatorilor acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS