12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDiferența dintre artrită și artroză, pe înțelesul tuturor

Diferența dintre artrită și artroză, pe înțelesul tuturor

Artrita și artroza sunt două afecțiuni deseori confundate, dată fiind și denumirea asemănătoare. De fapt, cele două boli nu au legătură una cu alta.

Artrita reumatoidă este o boală des întâlnită, ce afectează articulațiile și se manifestă prin inflamarea membranei sinoviale ce delimitează articulațiile, notează clicksanatate.ro. Boala afectează de obicei femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani. În timp, inflamațiile duc la distrugerea articulațiilor, producând disfuncții.
Sunt mai multe forme de artrită. Artrita reumatoidă se caracterizează prin afectarea sinovialei (părțile moi) articulației. Există și o formă de artrită des întâlnită la copii, și anume artrită reumatoidă juvenilă. O altă formă de artrită, numită osteoartrită, se caracterizează printr-o altă simptomatologie și necesită tratament specific.

De ce apare artrita

Cauza bolii este încă necunoscută în totalitate. La unii poate fi de vină o anomalie genetică. Aceasta face posibil ca sistemul imunitar al bolnavului să atace țesutul din articulațiile corpului. În rare cazuri, sunt implicate bacterii, virusuri sau alte substanțe străine în această activare patologică a sistemului imunitar.

Cum se manifestă afecțiunea

Un simptom precoce este cel de durere articulară, dar nu este caracteristic doar acestei afecțiuni. În artrita reumatoidă, simptomele se dezvoltă, adesea, pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni. Oboseala și anchiloza sunt, de asemenea, simptome ce apar precoce în artrita reumatoidă. Frecvent, pacientul scade în greutate și are stări de subfebrilitate.
Cele mai frecvente simptome sunt: articulații dureroase, umflate, sensibile, rigide. De asemenea, pot apărea nodule de diferite dimensiuni, cât o boabă de mazăre sau mai mari, uneori cât o minge de tenis. Acești noduli apar în zone precum coate, genunchi, coloana vertebrală, picioare, la aproximativ unu din trei bolnavi. Boala poate să se manifeste și prin oboseală, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, subfebrilitate.

Diferența dintre artrită și artroză

Ce de-a doua afecțiune la care facem referire este artroza. Boala atacă toate țesuturile articulațiilor diartrodiale și se manifestă prin modificări multiple, de natură morfologică, biochimică, moleculară și biomecanică ale celulelor și cartilagiilor. Acestea duc la alterarea, fisurarea, ulcerația și pierderea cartilajului articular. Când boala devine simptomatică, artroza se manifestă prin dureri și limitarea mobilității articulare. Degradarea cartilajului apare în numeroase situații, care pot fi clasificate după factorii care agresează cartilajul.
Astfel, factorii exogeni (din afară țesutului cartilaginos) duc la solicitarea mecanică a articulațiilor membrelor inferioare, mai ales când există exces ponderal.
Pe de altă parte, trebuie spus că artroza reprezintă a doua cauză de invaliditate după afecțiunile cardiovasculare. Mai mult decât atât, artroza constituie cea mai frecventă cauză de durere cronică la populația vârstnică.
Până la 55 de ani, artroza apare în aceeași măsură la bărbați și la femei, după această vârstă fiind mai frecventă la femei, odată cu instalarea menopauzei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS