33.4 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăMagazinȘtiai că gătitul poate fi o terapie?

Știai că gătitul poate fi o terapie?

Efectele terapeutice ale mâncatului sunt arhicunoscute. Gândește-te cum ai dat gata o caserolă cu înghețată după ultima ceartă cu iubitul sau cum ai terminat o ciocolată în câteva minute după ce te-ai certat cu șeful. Știai însă că și gătitul are aceleași beneficii?
Psihologii spun că prepararea mâncării, acasă sau cu ocazia unor cursuri specializate, te poate ajuta să te concentrezi mai bine sau să devii mai creativă. Sunt studii care susțin, de asemenea, că gătitul îți poate crește încrederea în tine.
În plus, o cercetare publicată în Journal of Positive Psychology sugerează că oamenii care gătesc (fie că e vorba despre mâncăruri sofisticate sau deserturi delicioase) se simt mai relaxați și mai fericiți în fiecare zi.
Iată ce beneficii are gătitul asupra stării tale emoționale:

Gătitul te ajută să fii veselă

Creativitatea de care trebuie să dai dovadă în timp ce gătești te poate ajuta să-ți dezvolți imaginația, mai spun psihoterapeuții. Cu alte cuvinte, să găsești motive pentru a fi fericită. Nu te gândi că tot ce trebuie să faci este să urmezi o rețetă, să cântărești și să amesteci. Îți poți pune amprenta personală, chiar dacă preparatul va ieși ușor modificat.
„Creativitatea este asociată cu o stare emoțională excelentă“, crede Tamlin Conner, psiholog la Universitea Otago din Nouă Zeelandă.
Aceasta este și explicația pentru care terapeuții recomandă cursurile de gătit în ameliorarea depresiei, a anxietății. Însă gătitul are un rol pozitiv și în cazul tulburărilor alimentare, de exemplu, în anorexie sau bulimie.

Contribuie la eliminarea stresului

Gătitul poate ajuta la calmarea stresului, la creșterea stimei de sine și la reducerea gândirii negative prin concentrarea minții pe rețeta pe care o ai de urmat. Psihologii mai cred că această activitate poate să fie încadrată în categoria tehnicilor de terapie și pentru că se apropie mult de tehnica „activării comportamentale“. Aceste activități atenuează depresia prin „creșterea comportamentului orientat spre scopuri fixe“. Gătitul poate ajuta oamenii să se concentreze asupra unei sarcini. Mai exact, având o activitate de realizat, aceștia vor avea un sentiment plăcut de control.
„Când mă aflu în bucătărie și cântăresc cantitatea de zahăr sau cea de făină de care am nevoie pentru o rețetă sau când sparg numărul exact de ouă simt că eu dețin controlul“, afirmă pentru BBC John Whaite, un brutar care a câștigat The Great British Bake Off în 2012. Declarația sa este cu atât mai importantă cu cât Whaite a fost diagnosticat cu depresie maniacală în 2005 și a utilizat gătitul pentru a-și stabiliza starea de spirit.

Vei avea mintea preocupată cu lucruri utile

Când gătești ești nevoită să te concentrezi în mod constant. De exemplu, trebuie să pregăteșți ingredientele, să amesteci, să alegi condimentele, să monitorizezi procesul de gătit. Toate acestea sunt tehnici utile, care vor reuși să-ti țină mintea ocupată pe ceea ce contează, pe creație. În plus, nu ai timp să fii tristă, deprimată sau să gândești negativ. Este un fel de meditație, diferența fiind aceea că rezultatul este gustos. În plus, gătitul poate fi foarte util în tratarea unor forme de boală mintală, conform celor de la The Guardian.
Gătești pentru cei dragi ție? Ei, bine, află că vei deveni și mai fericită și relaxată. Specialiștii spun că gătitul pentru alții poate fi interpretat că o formă de altruism. Oamenii care au astfel de activități sunt mai fericiți și bucuroși în comparație cu cei care nu gătesc.
Odată intrată în bucătărie, femeia ocupată, de cele mai multe ori concentrată zi de zi pe creșterea profesională, redescoperă o lume a simțurilor, în care poate să se bucure de atingerea materialelor cu diferite consistențe, de arome și de culori, ca să nu mai spunem de gusturi. Ce fac toate aceste percepții? Pur și simplu mută gândurile din sfera preocupărilor obsesive, de la serviciu, către clipa prezentă.
Dacă la serviciu femeia zilelor noastre, femeia de carieră își concentrează eforturile pe realizarea unor obiective în termene impuse, iar doamna sau domnișoara își folosește adesea preponderent emisfera stângă a creierului, cea a gândirii raționale, în bucătărie ea își desfășoară activitățile într-un ritm propriu, cu oricâte pauze necesare pentru a gândi creativ, imaginându-și forma și aspectul preparatului final.Dacă alte activități casnice, cum ar fi aspiratul covoarelor sau călcatul rufelor, nu implică folosirea creativității și a imaginației și se fac „pe pilot automat“, activitățile din bucătărie necesită atenție multă, pentru a fi finalizate cu succes, lucru care ne ține în prezent. Fiind în prezent, nu ai cum să aluneci pe panta anxietății, comportament ce apare când gândurile călătoresc prea mult în viitor și nici nu alunecă în depresie, de această neplăcere suferind persoanele care se ancorează prea mult în trecut, uitând să se bucure de clipa prezentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS