16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGirafele, pe cale de dispariţie

Girafele, pe cale de dispariţie

Girafele sunt unele dintre cele mai îndrăgite animale, dar, deși le adorăm, nu le protejăm. Naturaliștii ne spun că girafele încep să dispară încet, dar sigur. Tot mai multe specii de animale sunt amenințate de extinderea populațiilor umane care distrug sau transformă habitatul natural. A venit, se pare, rândul girafelor să fie în pericol de extincție.

Problema nu există de acum. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a observat că numărul girafelor a scăzut cu peste 30% în doar câteva decenii. Dacă în 1985, în Africa, s-au înregistrat cam 155.000 de exemplare, în 2015, numărul acestora scăzuse la 97.000.
Specialiștii spun că girafele sunt amenințate de extinderea populațiilor umane din mai multe regiuni ale Africii.
Cel mai bizar aspect al situației e că dispariția girafelor a fost ultima problemă pe care și-au pus-o naturaliștii și ecologiștii pentru că nu se așteptau să fie atât de vulnerabile. În tot acest timp, elefanții și rinocerii au fost principala grijă, dar se pare că până și cel mai înalt animal terestru e copleșit de specia umană.
Un alt factor care a distras atenția de la extincția girafelor este că le întâlnești pretutindeni în Africa. Alege orice safari și sigur ai să vezi măcar o dată câteva girafe pe nesfârșitele câmpii africane. Dar ele sunt puține și răspândite pe teritorii vaste.
Culmea ironiei: omul dă atenție atâtor detalii, dar exact cele mai mari animale de pe planetă îi scapă din observație.
Extinderea fermelor, a terenurilor agricole și a altor medii antropice afectează habitatul natural al girafelor. Împuținarea hranei duce la foamete și scăderea împerecherilor. În alte cazuri, girafele devin chiar ele surse de hrană pentru oamenii din Africa afectați la rândul lor de foamete din cauza conflictelor militare, genocidului, emigrării (nordul Kenyei, Somalia, Etiopia, sudul Sudanului). Girafa este un animal mare, dar curios, deci devine ușor victimă și poate hrăni un număr mare de indivizi umani.

Ce alte animale mai sunt pe cale de dispariţie

IFL Science a publicat o listă concretă cu toate speciile care se află în pericol.
Dacă ai văzut filmul de animație „Rio“, atunci cu siguranță îți aduci aminte de papagalii Macaw, care acum sunt pe cale de dispariție. Papagalii albaștri au fost incluși pe lista speciilor aflate în pericol în luna septembrie a anului trecut, când au fost văzuți în sălbăticie pentru ultima dată. Ei mai pot fi văzuţi doar în captivitate.
Pe listă se află și alte specii de păsări, cum ar fi po’ouli, originară din Hawaii, și Alagoas foliage-gleaner din Brazilia. Conform unor studii, probabilitatea ca aceste specii să supraviețuiască ar fi de 0,1%.
„Activitățile oamenilor sunt de vină pentru disparițiile acestor specii. Este mai vizibil ca oricând că dispariția acestor specii este mai mare ca oricând. Și această rată va crește, dacă nu depunem un efort pentru conservarea mediului“, a spus Stuart Butchart, reprezentantul BirdLife International.
Printre animalele pe cale de dispariție se află și puma estică. Această specie de felină este înrudită cu leii de munte, cântărește în jur de 63 kg și are o lungime de 2,5 m (de la cap până la coadă). Ultima dată, această specie a fost vânată în Maine, în 1938. De atunci, aceste feline au fost tot mai rar văzute în sălbăticie, habitatul lor fiind distrus în urma defrișărilor masive.
În 2018, ultimul mascul de rinocer alb nordic, pe nume Sudan, a murit la vârsta de 45 de ani, în Kenya. În prezent mai trăiesc doar două femele din această specie, iar asta înseamnă că în curând aceste animale vor dispărea definitiv. În 1960, existau peste 2000 de rinoceri albi, iar în 1984 mai erau în viață doar 15.
În întreaga lume mai există doar 12 delfini vaquita, ceea ce înseamnă că specia nu mai are șanse să supraviețuiască pe o planetă cu schimbări atât de extreme.
Urangutanul Tapanuli a fost descoperit abia în 2017 și deja e pe cale de dispariție din cauza pierderii habitatului.
Salamandra gigantică chineză, numită o „fosilă vie“ pentru că a trăit pe pământ timp de 250 de milioane de ani, va dispărea, alături de alte specii ce au supraviețuit sute de milioane de ani, precum rechinii, însă își vor găsi sfârșitul în timpul vieții noastre din cauza intervenției umane.
Pe lista speciilor amenințate de dispariție mai sunt aproape toate speciile de lemuri și un număr alarmant de insecte. Fluturele monarh, de exemplu, și-a pierdut 97% din întreaga populație în doar câțiva ani, din cauza încălzirii globale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS