Acasă Magazin Reţeta zilei: Tort cu cremă de brânză şi căpşuni

Reţeta zilei: Tort cu cremă de brânză şi căpşuni

-

Ingrediente:
Pentru blat: 3 ouă, 3 linguri zahăr, 3 linguri apă, 3 linguri ulei, 3 linguri făînă, 3 linguri cacao
Pentru sirop: 2 linguri zahăr, 200 ml apă, 2 linguri rom
Pentru crema: 400 gr crema brânză, 150 gr zahăr pudra, 1 lingură extract vanilie, 400 ml frișcă Meggle, 300 gr căpșuni, 4 linguri zahăr tos, 20 gr gelatină granule
Pentru jeleu: 300 gr căpșuni, 4 linguri zahăr tos, 10 gr gelatină granule
Pentru decor: 50 gr ciocolată albă, 4-5 căpșuni

Mod de preparare:

Pregătim mai întâi blatul. Mixăm albușurile până devin spumoase. Adăugăm zahărul și mixăm până obținem o bezea tare și lucioasă. Punem gălbenușurile, apă și uleiul și le incorporăm cu ajutorul unei spatule, cu grijă să nu se lase. La final incorporăm cacao și făină și turnam compoziția în formă de tort cu margini detașabile. Coacem în cuptorul preîncălzit, la 180 grade, pentru circa 15 minute. Îl lăsăm deoparte să se răcească. Cât stă blatul în cuptor pregătim căpșunile. Punem căpșunile împreună cu zahărul într-un vas, la foc mic. Când da în două trei clocote dăm deoparte și mixam cu ajutorul unui blender. Lăsăm deoparte să se răcească complet. Cât fierb căpșunile pregătim siropul astfel: caramelizam zahărul, adăugăm apă și lăsăm la foc mic până ce zahărul este complet topit. Dăm deoparte și adăugăm romul. Pregătim apoi crema. Crema de brânză o frecăm cu zahărul pudra și adăugăm vanilia. Turnam într-un vas frișcă. Mixam până devine puțin fermă, astfel încât dacă ridicăm spatulă să curgă frișcă de pe ea, nu să stea „bățoasă”. Adăugăm peste frișcă bătută crema de brânză și incorporăm cu ajutorul unei spatule. Împărțim compoziția în două părți egale. În una din ele adăugăm gelatină preparată conform indicațiilor de pe ambalaj. În cealaltă vom adaugă sosul de căpșuni răcit complet. Incorporăm sosul de căpșuni și adaugă gelatină preparată conform indicațiilor de pe ambalaj. Amestecăm energic că să se repartizeze uniform gelatină în toată crema. Trebuie să ne sincronizăm astfel încât după ce am pus gelatină în creme să începem asamblarea tortului. Punem blatul pe un platou și punem în jurul lui inelul reglabil pentru tort și apoi îl însiropăm. Se pune blatul cu fundul în sus, ca să se însiropeze mai bine.

Foto: caietulcuretete.com
Foto: caietulcuretete.com

Cu ajutorul a două linguri punem crema deasupra blatului: două linguri din compoziția cu căpșuni, o lingură din compoziția de brânză, iar două cu căpșuni, una de brânză, și tot așa până terminăm ambele creme. Ca să uniformizăm crema, putem bate ușor platoul de masă apoi nivelăm deasupra cu o spatulă. Dăm la frigider și cât stă tortul la frigider vom pregăti jeleul. Punem căpșunile și zahărul într-un vas, la foc mic, și când dau in câteva clocote mixam cu un blender vertical și lăsăm deoparte să se răcească complet. Când s-a răcit adăugăm gelatină preparată conform indicațiilor de pe ambalaj, încorporăm și turnăm jeleul deasupra cremei. Dăm din nou la frigider pentru două, trei ore, de preferat peste noapte. După ce a staț suficient la frigider trecem cu un cuțit pe margini, apoi desprindem inelul din jurul tortului, cu grijă că să nu îi rupem marginile.
Topim ciocolată la bain-marie, o punem într-o pungă pe care o tăiem puțin la un capăt și trasăm niște dungi de ciocolată deasupra tortului. Căpșunele, cu tot cu codiță, le spălăm, le tăiem felii și decorăm tortul cu ele. Pentru tăierea tortului vom folosi un cuțit bine ascuțit pe care îl vom șterge înainte de fiecare felie.

Sursa: caietulcuretete.com

ȘTIRI VIDEO GdS

Afaceri de succes. Serpico accelerează pedala în business, cu vehicule electrice Volkswagen

Gazeta de Sud. Împlinim 25 de ani. Spunem povestea a 25 de firme. În acest an, pe 15 martie, cotidianul Gazeta de Sud împlineşte 25 de ani de când primul număr al ziarului a văzut lumina tiparului. Cu această ocazie, oferim oportunitatea ca 25 dintre cei mai fideli colaboratori ai Gazetei de Sud din mediul de business să se prezinte în paginile ziarului.