Cyanea lamarckii

Meduza albastră (Cyanea lamarckii) poate ajunge până la 30 cm, cu o margine lombată și numeroase tentacule fine. Meduza albastră se găsește în Marea Nordului și în Oceanul Atlantic. În timpul verii, meduza apare deseori în masă la țărm, potrivit descopera.org

Tentaculele meduzei albastre au nenumărate bacterii urzicătoare, care servesc prinderii prăzii. La contactul cu pielea, acestea provoacă arsuri neplăcute și dureri persistente.
Aceste celenterate au un tub scurt în partea de jos a corpului care are rol atât de gură cât și de tub digestiv. Ele nu au creier, cap, inimă, membre sau oase. Chiar dacă nu au creier, meduzele au un sistem nervos elementar cu receptori care detectează lumina, vibrațiile și substanțele chimice din apă. Pielea meduzelor este atât de subțire încât acestea respiră prin piele.

Deși meduzele preferă apa rece, acestea sunt observate cel mai adesea în timpul verii. Meduzele sunt carnivore și se hrănesc cu plancton crustacean, alte meduze, larve, pești mici și orice altceva ce este prins în tentaculele lor.

Aurelia aurita

Meduza de apă rece (Aurelia aurita) poate ajunge până la 40 cm, având patru „urechi” roz-violet, care ies în evidență prin masa gelatinoasă și care sunt de fapt… organele sexuale.
Meduza de apă rece se găsește în toate marile lumii, dar în timpul verii apar în grupuri mari. Meduza se hrănește cu plancton sau în mod prădător, cu mici animale maritime. Celulele sale urzicătoare nu sunt periculoase pentru om. Rețeaua de tentacule prezente în partea inferioară a corpului este plină cu zeci de celule toxice numite cnidocite sau nematociste, capabile să injecteze otravă.

Meduza de apă rece este mai întâi mascul, apoi hemafrodit, apoi femelă, astfel încât este posibilă autofecundarea.

Chrysaora hysoscella

Meduza busolă (Chrysaora hysoscella) poate ajunge până la 30 cm și prezintă 16 rungi radiale galbene sau maro-roșcate, care amintesc de o busolă – de unde și denumirea. Marginea umbrelei are 24 de tentacule lungi. Această meduză se găsește în Marea Nordului, Oceanul Atlantic, Marea Mediteraneană; deseori în grupuri mari.
Meduza se hrănește cu plancton. La fel ca și Aurelia aurita, meduza busolă se poate autofecunda.

 

 

Rhizostoma pulmo

Meduza rizostom (Rhizostoma pulmo) are o culoare alb-lăptos până la albastru și poate ajunge la o mărime de până la 60 cm. Caracteristicile sunt cele 8 tentacule ale gurii, încrețite asemănător conopidei, de unde i se mai spune și „meduza conopidă”.

Meduza rizostom se găsește în Marea Nordului și se hrănește cu microorganisme (plancton) prin porii lobilor orali. Meduza se reproduce prin reproducere sexuată și iau naștere stadii fixe, așa-numiți polipi, care se reproduc asexuat prin strobilație: pornind de la discul oral al polipului se desprind discuri inelare, care se transformă, la rândul lor, în meduze plutitoare.

 

Beatrice Spătaru
Este ceea ce a ascultat, a văzut, a simţit şi a gândit, fascinată în aceeaşi măsură de culoare, sunet şi cuvânt. E fericită că are puterea să aprecieze frumosul oriunde s-ar ascunde acesta. Gazeta de Sud este pentru ea o echipă fantastică ce o impulsionează să vină cu idei frumoase şi creative.