18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCe nu știai despre albirea părului: de ce se întâmplă asta și nu doar oamenilor bătrâni?

Ce nu știai despre albirea părului: de ce se întâmplă asta și nu doar oamenilor bătrâni?

Părul alb a devenit un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în zilele noastre. Și ție a început deja să-ți albească părul și nu întelegi de ce pentru că ești încă prea tânăr? Află care este motivul real pentru care îți albește părul.

Cercetătorii au descoperit că circa 74% din oamenii cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani au păr alb, cu o intensitate de albire de până la 27%. Pentru a înţelege de ce încărunţeşte părul, trebuie însă mai întâi să înţelegem motivul pentru care acesta creşte şi are culoarea sa obişnuită.

De ce îţi albeşte părul

Melanina, pigmentul care dă culoarea pielii, părului, ochilor, este produsă de celule numite melanocite, aşezate în jurul rădăcinii firului de păr. Odată cu vârsta, melanocitele produc tot mai puţin pigment, astfel că firul devine mai puţin colorat până când ajunge complet alb.

Albirea părului este determinată de factorii genetici

De exemplu, gemenii identici au tendința de a albi la aceeași vârstă, în aceleași zone și cu aceeași viteză. Nu există însă vreo dovadă care să arate că părul albește din pricina stresului, dietei sau a stilului de viață.

Legătura dintre stres şi părul alb

Cu siguranţă ai auzit de persoane care au albit peste noapte în urma unui şoc emoţional puternic. Din fericire, este doar un mit. Indiferent ce ţi s-ar întâmpla, nu poţi albi în câteva ore sau zile pentru că firele de păr odată crescute nu îşi schimbă niciodată culoarea.

De asemenea, stresul cronic, cu care ne confruntăm mulţi dintre noi, nu are legătură cu albirea prematură. Sau cel puţin niciun studiu nu a putut confirma acest lucru până acum.

Ce se întâmplă când smulgi firele albe

Când smulgi un fir de păr alb nu îţi vor creşte mai multe în loc, aşa cum cred unii din noi. Dintr-o singură rădăcină poate creşte un singur fir de păr. Însă, specialiștii nu recomandă smulgerea firelor albe pentru că acest proces poate agresa rădăcina pentru totdeauna, iar firul alb care va creşte din ea va avea o altă textură şi poate creşte în altă direcţie, ceea ce îl face mai vizibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS