Acasă Magazin Primul cutremur detectat pe planeta Marte

Primul cutremur detectat pe planeta Marte

-

NASA a dezvăluit primul semnal seismic de pe planeta Marte – o înregistrare istorică, relatează Euronews. Un cutremur pe Marte a fost înregistrat la 6 aprilie de sonda Misiunii Insight, care a aterizat în noiembrie pe Planeta Roşie.

La bordul sondei se află seismograful francez Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS), conceput de Centrul Naţional francez de Studii Spaţiale (CNES, agenţia spaţială franceză), cu scopul de a ”asculta bătăile inimii lui Marte”.

În decembrie, sonda Insight a permis auzirea sunetul vântului care bate pe îndepărtata planetă. Însă această nouă înregistrare prezintă caracteristici care ”corespund profilului seismelor de la suprafaţa lunară”, a anunţat CNES într-un comunicat.

”Evenimentul «Sol 128» (a 128-a zi marţiană) detectat de SEIS este primul cutremur marţian a cărui origine ar proveni din interiorul planetei – spre deosebire de o mişcare cauzată de vânt”. Spre deosebire de Terra, cutremurele pe Marte nu sunt legate de tectonica plăcilor, ci pot fi cauzate de căderi sau fracturi ale scoarţei planetei.

ȘTIRI VIDEO GdS