6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTopul celor mai cunoscute superstiţii românești

Topul celor mai cunoscute superstiţii românești

Superstiţiile sunt un fel de reguli nescrise ale binelui și ale răului care au fost transmise din moși-strămoși secole de-a rândul. Află care sunt cele mai cunoscute superstiții românești și de unde vin.

Numărul 13

Numărul 13 este considerat în credința populară un număr blestemat care aduce doar nenorociri. Astfel, toate zilele de vineri 13 din calendar sunt considerate aducătoare de nenorociri, boală și ghinion.

De unde a pornit acestă superstiție? Ei bine, pentru că la Cina de Apoi au stat la masă 13 persoane, înaintea crucificării, cei 12 apostoli şi Iisus.

Oglinda

Cu siguranță toți am umblat cu grijă cu oglinda în copilărie ca nu cumva să o spargem, pentru că astfel vom avea șapte ani de ghinion. Dar te-ai întrebat vreodată de unde vine acestă superstiție?

Există o credință străveche conform căreia sufletul omului sălăşluieste în oglindă, şi dacă aceasta se sparge sufletul este distrus şi omul moare fără să mai poată ajunge în rai.

Scara

Se spune că nu e bine să treci niciodată pe lânga cineva care urcă sau coboară o scară, deoarece o să ai ghinion. Însă, dacă totuși trebuie să treci pe lângă o scară trebuie să-ți încrucișezi două degete de la mâna stângă și să nu le desfaci până ce nu întâlnești un câine.

Această credință are legătură cu  o poveste din Geneza din Vechiul Testament care vorbeşte despre Scara lui Iacob, cea dintre cer şi pământ.

Pisica

Pisica este subiectul mai multor superstiții, una dintre ele spune că pisica poate prezice vremea. Astfel, dacă o pisică strănută înseamnă ca va ploua, dacă stă cu spatele la foc, atunci înseamnă că va începe furtuna, dacă își ascute ghearele de colțul mesei mai mult ca sigur se va îmbunătăți vremea.

Însă, cea mai cunoscută superstiție din popor este cea cu pisica neagră, care spune că dacă o pisică neagră îți taie calea vei avea ghinion. Superstiția se bazează pe o ipoteză conform căreia pisicile negre erau ajutoarele vrăjitoarelor.

Potcoava

Potcoava este printre cele mai cunoscute talismane aducătoare de noroc din toată lumea. Tradiţia spune că ele erau la început făcute din fier pur, metalul care ocroteşte oamenii şi animalele de vrăjitoare, zâne şi duhuri rele.

Deochiul

Conform unei supersitii stravechi, se spune că o singură privire pizmașă sau deopotrivă admirativă, poate arunca blestemul deochiului.

În folcloristica românească, deochiul se manifestă prin dureri de cap, stare de oboseală, leșin sau amețeală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS