9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAstăzi catolicii sărbătoresc Dumnica Floriilor

Astăzi catolicii sărbătoresc Dumnica Floriilor

Credincioșii catolici sărbătoresc Floriile astăzi Floriile, sărbătoare care reprezintă Intrarea Domnului în Ierusalim. Sărbătoarea Floriilor este întotdeauna cu o săpămână înaintea Sfintelor Paşti.

În duminica Floriilor, catolicii se bucură și petrec, dar se şi pregătesc sufleteşte pentru întâmpinarea Săpămânii Mari. Aceasta este denumită, după cum știm, și Săptămâna patimilor. Tradiţia spune că în duminica Floriilor nu este bine să se spele haine şi să se facă treabă pentru că nu îţi va merge bine în viaţă.

Ce se face de Florii

Credincioșii catolici duc ramuri de salcie sau de măslini la biserică, iar apoi merg pe străzi cu acestea în mâini. În tot acest timp, credincioșii spun rugăciuni şi cântă. Ulterior, aceste crengi sfințite la biserică sunt duse acasă și așezate la icoane.

În duminica Floriilor, credincioșii catolici obișnuiesc să organizeze diverse întâlniri cu tinerii. Explicația constă în faptul că – de Florii – în fiecare an se sărbătoreşte Ziua Tineretului. Această zi a fost iniţiată de Papa Ioan Paul al II-lea. Ziua Mondială a Tineretului este un eveniment iniţiat Papa Ioan-Paul al II-lea, organizat de Biserica Catolică din întreaga lume din trei în trei ani. În 2013, Ziua Mondială a Tineretului a fost organizată în Rio de Janeiro, Brazilia.

În plus, de Florii, credincioșii catolici se spovedesc şi se împărtăşesc. Știm că ortodocşii se împărtăşesc cu apă şi vin, dar catolicii se împărtăşesc cu azimă. Azima este o pâine nedospită. Este consumată de mozaici la Paști și, de asemenea, folosită de catolici și de Biserica armeană la împărtășanie.

Ce se face de Florii

Cu ziua de Florii începe Săptămâna Sfântă. Această săptămână este, pentru creștinii catolici, cea mai importantă din întregul an liturgic. În decursul acestei săptămâni ”a patimilor” s-au împlinit cele trei puncte de reper fundamentale pentru religia creștină: pătimirea, moartea şi învierea Domnului Isus Cristos.

La începutul Liturgiei, se sfinţesc ramurile, apoi se merge în procesiune pentru a retrăi tocmai acele clipe în care Isus Hristos a fost primit în Ierusalim cu slavă şi  cinste. Mulţimile, cu ramuri de măslini în mâini, îl întâmpinau pe Cristos strigând: „Osana! Fiul lui David! Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului! Osana în înaltul cerului!” (Matei 21,9), conform anten3.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS