12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinEcaterina Andronescu îl contrazice pe propriul secretar de stat și pe șeful Agenției de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar și susține că a scos din OUG prevederea care discrimina școlile private față de cele de stat

Ecaterina Andronescu îl contrazice pe propriul secretar de stat și pe șeful Agenției de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar și susține că a scos din OUG prevederea care discrimina școlile private față de cele de stat

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat duminică la Realitatea TV că a scos din proiectul de OUG adoptat săptămâna trecută de guvern prevederea o prevedere care scutea școlile de stat de obligația de a avea autorizația ISU de securitate la incendiu, potrivit edupedu.

”Acest articol nu a rămas în ordonanță tocmai din acest considerent că ar produce o discriminare între școlile de stat și cele private. A fost acea formulă inițială pe care noi am rafinat-o și nu am intrat cu ea în guvern”, a spus Ecaterina Andronescu la Realitatea TV.

Ea îl contrazice însă pe secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Florian Lixandru, care declarase pentru HotNews.ro că această măsură a fost luată pentru a debloca situaţia şcolilor care vor să-şi acrediteze specializările, dar nu pot din cauza autorizaţiei de asigurare la incendiu. “Nu are de ce să sufere şcoala pentru a-şi putea lua acreditarea. Acreditarea ţine de actul educaţional în sine. Directorul e responsabil doar de autorizarea sau acreditarea şcolii. Au fost situaţii în care şcoli care erau deja acreditate de drept şi voiau să-i autorizeze o altă specializare nu puteau face acest lucru pentru că nu aveau autorizarea la incendiu, care presupunea o serie întreagă de lucrări”, a spus Florian Lixandru joi, imediat după adoptarea OUG de către guvern.

Și președintele Agenției care evaluează și acreditează unitățile de învățământ a declarat pentru Edupedu.ro că școlile și grădinițele de stat vor fi de acum înainte acreditate chiar și dacă nu au autorizația ISU de securitate la incendiu. Condiția rămâne, însă, la privat. Acesta este efectul Ordonanței de Urgență pe educație aprobată miercuri, 3 aprilie, de Guvernul Dăncilă și prezentată în exclusivitate de Edupedu.ro.

Contactat de Edupedu.ro pentru a afla cum va acorda acredita de acum înainte școlile și grădinițele de stat, Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), a declarat: “Având în vedere că obținerea acestei autorizații de securitate la incendiu este atribuția administrației publice locale [ca urmare a OUG pe educație din 3 aprilie 2019 – n.red.] și având în vedere și atribuțiile stabilite de lege pentru Ministerul Educației – adică ce trebuie să asigure Ministerul pentru desfășurarea procesului educațional, profesori, etc – existența acestei autorizații nu va mai fi o condiție eliminatorie pentru obținerea acreditării” la stat.

Edupedu.ro a scris în premieră despre intenția Ministerului Educației de a introduce o discriminare între școlile de stat și cele private. Prevederea, care introduce astfel o mare diferență între exigențele față de grădinițele și școlile de stat și cele private, ar fi trecut de Guvern, fiind inclusă în proiectul de Ordonanță de Urgență pe educație, potrivit surselor Edupedu.ro. Responsabilitatea avizului ISU trece de la director, la primar.

Aceeași ordonanță de urgență acordă și o prelungire a termenului pentru obținerea autorizării și acreditării de către toate instituțiile de învățământ de stat sau privat. Nici una dintre cele două prevederi nu au fost puse în dezbatere publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS