16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTotul despre boala Parkinson: simptome, cauze şi tratament

Totul despre boala Parkinson: simptome, cauze şi tratament

Boala Parkinson (PD) este o tulburare neurodegenerativă care afectează predominant neuronii producătoare de dopamină într-o anumită zonă a creierului numită substantia nigra.

Ce este boala Parkinson

Boala Parkinson (PD) este o tulburare neurodegenerativă care afectează predominant neuronii producătoare de dopamină („dopaminergici”) într-o anumită zonă a creierului numită substantia nigra.

Simptomele se dezvoltă, în general, încet de-a lungul anilor. Progresia simptomelor este adesea un pic diferită de la o persoană la alta, datorită diversității bolii. Persoanele cu PD pot experimenta:

Tremor, în special în repaus și descris sub formă de tremor al mâinilor. Alte forme de tremur sunt posibile:

  • Bradikinezie
  • Rigiditatea membrelor
  • Probleme legate de echilibru

Simptome pentru Parkinson

Simptome motorii

Boala Parkinson (PD) este numită tulburare de mișcare din cauza tremurului, încetinirea și rigidizarea mișcărilor pe care le poate provoca, acestea fiind cele mai evidente simptome ale bolii. Dar Parkinson afectează multe sisteme din organism. Simptomele sale sunt diferite de la o persoană la alta și, de obicei, se dezvoltă lent în timp.

Nu există nici un test sau scanare unică pentru Parkinson, dar există trei simptome semnalatoare care ajută medicii să facă un diagnostic:

  • Bradikinezie
  • Tremur
  • Rigiditate

Bradykinezia plus tremor sau rigiditate trebuie să fie prezentă pentru diagnosticul PD care trebuie luat în considerare.

Un alt simptom al mișcării, instabilitatea posturală (probleme cu echilibrul și căderile), este adesea menționat, dar nu apare decât mai târziu în progresia bolii. De fapt, problemele cu mersul pe jos, echilibrul la începutul bolii sunt probabil un semn al unui parkinsonism atipic.

Simptome suplimentare de mișcare

Cramping (distonie): răsucirea sau înăsprirea musculară susținută sau repetată.

Dilatarea (sialorhea): în timp ce nu este întotdeauna privită ca un simptom motor, saliva excesivă sau slăbirea poate să apară din cauza scăderii acțiunilor normale automate, cum ar fi înghițirea.

Diskinezie: mișcări neregulate ale feței, brațelor, picioarelor sau trunchiului.

Pași scurți și rapizi în timpul mersului pe jos. Poate crește riscul de cădere și adesea văzut în asociere cu înghețarea.

Înghețare: dă aspectul de a fi blocat în loc, mai ales atunci când inițiază un pas, trece prin uși. Problemă potențial serioasă, deoarece poate crește riscul de cădere.

Fața mascată (hipomimia): rezultă din combinarea bradykinesiei cu rigiditatea.

Micrografia: scris de mână mic, neîngrijit și înghesuit din cauza bradykinesiei.

Discurs moale (hipofonia): voce moale, uneori dureroasă, care poate apărea în PD.

Boala Parkinson (PD) este în general considerată a fi o boală care implică doar mișcarea. Dar, pe lângă simptomele motorii, cum ar fi încetinirea mișcării, tremurul, rigiditatea și instabilitatea posturală, majoritatea oamenilor dezvoltă alte probleme de sănătate legate de Parkinsons. Aceste simptome sunt diverse și sunt colectiv cunoscute sub numele de simptome nemotorice.

În timp ce familia și prietenii ar putea să nu poată vedea aceste simptome, este important să se înțeleagă că simptomele nemotorice sunt frecvente și pot fi mai dificile și mai dezastruoase decât simptomele motorii. Unele simptome, cum ar fi pierderea mirosului, constipație, depresia și tulburările de comportament pot să apară cu ani înaintea diagnosticării PD.

Simptomele non-motorii pot include:

  • Modificări cognitive: probleme cu atențiea, planificarea, vorbitul, memoria sau chiar demență
  • Constipație
  • Satisfacție timpurie: senzația de plenitudine după ce a mâncat cantități mici
  • Excesul de transpirație
  • Oboseală
  • Dermatita seboreică
  • Halucinații și iluzii
  • Dezechilibru (hipotensiune ortostatică): scăderea tensiunii arteriale atunci când este în picioare
  • Pierderea simțului mirosului sau gustului
  • Tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia, anxietatea, apatia și iritabilitatea
  • Durere
  • Probleme sexuale, cum ar fi disfuncția erectilă
  • Tulburările de somn, cum ar fi insomnia, somnolența excesivă în timpul zilei (EDS), tulburarea comportamentului somnului REM (RBD), visele lucide, sindromul picioarelor neliniștite (RLS)
  • Urgență urinară, frecvență și incontinență
  • Probleme de vedere
  • Pierdere în greutate

Tratament pentru boala Parkinson

Nu există un tratament standard pentru boala Parkinson (PD). Tratamentul pentru fiecare persoană cu Parkinson se bazează pe simptomele sale.

Tratamentele includ medicație și terapie chirurgicală. Alte tratamente includ modificări ale stilului de viață, cum ar fi obținerea mai multă odihnă și exerciții fizice.

boala Parkinsonfoto: By Studio BKK, Shutterstock

Există numeroase medicamente disponibile pentru a trata simptomele Parkinson, deși nici unul nu contravine efectelor bolii. Este normal ca persoanele cu PD să ia o varietate de astfel de medicamente – toate în doze diferite și în momente diferite ale zilei – pentru a gestiona simptomele.

În timp ce urmărirea medicamentelor poate fi o sarcină dificilă, înțelegerea medicamentelor și respectarea unui program va oferi cel mai mare beneficiu din partea medicamentelor și va evita perioadele neplăcute de oprire din cauza unor doze ratate.

Medicamente cu prescripție pentru boala Parkinson

Deși există orientări generale pe care medicii le utilizează pentru a alege un regim de tratament, fiecare persoană cu boală Parkinson (PD) trebuie evaluată individual pentru a determina care medicament sau combinație de medicamente este cea mai bună pentru ei. Pentru unii, un medicament „de prima alegere” ar putea fi unul dintre preparatele de levodopa, iar pentru alții, o prescripție inițială poate fi dată pentru unul dintre agoniști, un inhibitor de MAO sau un anticholinergic.

Alegerea tratamentului cu medicamente depinde de multe variabile, inclusiv simptomele prezente, alte probleme de sănătate existente (și medicamentele utilizate pentru a le trata) și vârsta. Dozele variază foarte mult în funcție de nevoile și metabolismul unei persoane.

Deoarece majoritatea simptomelor bolii Parkinson (PD) sunt cauzate de lipsa de dopamină în creier, multe medicamente PD au ca scop fie dopamina temporară, fie reumplerea acțiunii dopaminei. Aceste tipuri de medicamente se numesc medicamente dopaminergice. În general, acestea ajută la reducerea rigidității musculare, îmbunătățesc viteza și coordonarea mișcării și diminuează tremorul.

Amintiți-vă întotdeauna că medicamentul este doar o parte a planului global de tratament pentru combaterea PD. Aflați mai multe despre medicamentele disponibile, dar nu uitați exercițiile și terapiile complementare.

Atenție: medicamentele PD pot avea interacțiuni cu anumite alimente, alte medicamente, vitamine, suplimente pe bază de plante, pastile contraceptive și alte medicamente. Orice persoană care ia un medicament PD trebuie să discute cu medicul și farmacistul despre posibilele interacțiuni medicamentoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS