8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMersul la birou înainte de ora 10:00 este ”o tortură”

Mersul la birou înainte de ora 10:00 este ”o tortură”

Nu avem nevoie de nicio confirmare: dimineţile sunt groaznice, mai ales atunci când este nevoie să mergem la birou şi să urmăm acelaşi program. Fiecare dintre noi s-a confruntat (măcar o dată) cu dimineţile neproductive, fără chef de lucru şi stări de oboseală. Noroc cu oamenii de ştiinţă care ne mai aduc din când în când veşti bune, precum că dacă bem vin înainte de culcare reuşim să slăbim sau că brânza consumată în fiecare zi este benefică. Şi, în final, ştiinţa propune începerea programului de lucru de la ora 10, comparativ cu orele 8-9 care sunt considerate ”o tortură”, potrivit csid.

Într-un studiu al Universităţii Oxford s-a descoperit că impunerea angajaţilor de a-şi începe programul înainte de ora 10:00 îi face să se simtă epuizaţi, stresaţi şi chiar să se îmbolnăvească. După vârsta de 55 de ani, ritmul circadian al adulţilor nu se mai sincronizează cu programul de lucru 9:00-17:00, devenind astfel o adevărată problemă în privinţa performanţei la locul de muncă, a dispoziţiei şi sănătăţii mentale. Autorul studiului, dr. Paul Kelley, susţine că deprivarea de somn este o problemă pentru sistemul emoţional şi fizic al corpului. Iar în ciuda aparenţelor, ritmul circadian nu poate fi modificat.

O singură săptămână în care avem parte de mai puţin de şase ore de somn pe noapte duce la 711 de schimbări asupra modului de funcţionare a genelor din corp. Lipsa somnului are impact asupra randamentului, atenţiei şi memoriei de lungă durată. Mai mult, poate duce la epuizare, anxietate, frustrare, furie, creştere în greutate şi hipertensiune.

Aşadar, atunci când eşti forţat să te trezeşti mai devreme decât îşi doreşte corpul tău, pentru a merge la serviciu, deprivarea de somn face ca organismul să fie pus sub o cantitate mare de stres, devenind astfel o tortură. Ce este de făcut în această situaţie? Nu, nu e nevoie să-ţi acuzi superiorul că te torturează, dar ai putea ridica problema programului de muncă explicând care sunt potenţialele beneficii, de la calitatea muncii pe care o prestezi, până la îmbunătăţirea dispoziţiei angajaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS