6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApendicita - cauze, simptome, tratament

Apendicita – cauze, simptome, tratament

Apendicită este cea mai frecvența urgență chirurgicală abdominală și constă în inflamația apendicelui. Această afecțiune apare frecvent la vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, dar poate fi posibilă la orice vârstă, fiind cunoscute și cazuri cu manifestări particulare la bolnavii vârstnici, potrivit csid.

Nimeni nu este absolut sigur care este funcția apendicelui însă, ceea ce știm, este că putem trăi și în lipsa lui, aparent fără consecințe.

Odată pornit procesul inflamator al apendicelui, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afecțiuni fiind de natură chirurgicală. Cu cât se intervine mai răpede, cu atât suferință pacientului este mai redusă și intervenția mai ușor de realizat, cu complicații cât mai reduse.

Ce cauzează apendicită?

Cauza acestei afecțiuni poate fi, în multe dintre situații, obstrucția cavității organului din cauza unei proliferări limfatice stimulate bacterian sau din cauza unui mic corp străîn (samburi, semințe).

Descoperă câteva mituri despre apendicită

Această provoacă o creștere a presiunii din interiorul organului, o tulburare a circulației sângelui din pereții organului și inflamația acestuia ce poate evolua în lipsa tratamentului corespunzător până la perforație (peritonită).

Poate fi luată în discuție și o predispoziție genetică pentru apendicită în cazul familiilor cu mai multe persoane operate de această afecțiune.

Care sunt simptomele apendicitei?

Simptomele clasice includ:

– durere surdă aproape de centrul sau partea superioară a abdomenului ce devine mai apoi ascuțită și se deplasează spre partea din dreapta jos a abdomenului. Acesta este, de obicei, primul semn;

– pierderea apetitului;

– greață și/sau vărsături imediat după ce încep durerile abdominale;

– umflarea abdomenului;

– febra nu foarte ridicată;

Alte simptome ale apendicitei pot fi:

– durere surdă sau ascuțită oriunde în partea superioară sau inferioară a abdomenului, spatelui sau în zona rectului;

– urinări dureroase;

– crampe severe;

– constipație sau diaree.

Dacă ai simptomele de mai sus, solicită imediat asistență medicală deoarece diagnosticul corect și tratamentul corespunzător sunt foarte importante.

Cum este realizată diagnosticarea apendicitei?

Diagnosticare apendicitei poate fi destul de complicată. Și asta pentru că simptomele sunt adesea extrem de vagi sau similare cu ale altor afecțiuni, cum ar fi infecții ale vezicii sau tractului urinar, gastrită, infecții intestinale, dar și probleme ale ovarelor.

Pentru un diagnostic corect, de obicei se fac următoarele teste:

– examen abdominal pentru a detecta inflamația;

– test de urină pentru a exclude infecția tractului urinar;

– examen rectal;

– analize ale sângelui pentru a vedea dacă organismul lupta împotriva unei infecții.

Cum este tratată apendicită?

Tratamentul standard al apendicitei este chirurgical și constă în operația numită apendicectomie.

Înaintea operației sunt administrate antibiotice care ajută organismul să lupte împotriva peritonitei. În general, se face anestezie generală, iar apendicele este eliminat printr-o incizie de câțiva centimetri sau prin laparoscopie.

În termen de 12 ore de la intervenție te poți ridică și deplasa. De obicei, revii la activitățile normale după două sau trei săptămâni. În cazul în care intervenția se face cu ajutorul laparoscopiei, incizia este mai mică, iar timpul de recupereare mai scurt.

După intervenția chirurgicală, solicită ajutorul medicul dacă prezinți:

– vărsături necontrolate;

– dureri în zona abdomenului;

– amețeli și stări de slăbiciune;

– sânge în urină sau vomă;

– durere sau roșeață în zona inciziei;

– febra;

– puroi în zona inciziei.

Apendicita poate fi prevenită?

Nu există nici o cale de a preveni apendicită. Cu toate acestea, apendicită este mai puțîn frecvența la persoanele care consumă alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele proaspete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS