9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinProprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa a murit la 95 de ani

Proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa a murit la 95 de ani


Jeanne Augier, proprietara faimosului Hotel Negresco din Nisa, Franţa, fondat şi deţinut iniţial de românul Henri Negresco, a murit la vârsta de 95 de ani, în noaptea de luni spre marţi, relatează BBC.
De-a lungul timpului, între clienții impozantei clădiri de pe Riviera franceză s-au numărat cei 4 The Beatles și sultanul din Brunei.
Jeanne Augier a condus timp de 6 decenii afacerea moștenită de la tatăl său, în 1957.

Suferind de pierderi de memorie şi constrânsă să se deplaseze într-un scaun pe rotile, Jeanne Augier, care locuia într-un uriaş apartament situat în celebrul hotel de cinci stele, a fost plasată în tutelă în 2013, iar hotelul cu faţadă belle epoque a fost plasat sub administrare judiciară informează europe1.fr.
Clasificat ca monument istoric, Negresco este ultimul palat de familie rămas francez, reuşind să-şi păstreze independenţa faţă de lanţurile hoteliere internaţionale.

Inaugurat în 1913, pe Promenade des Anglais din Nisa, pe malul Mării Mediterane, hotelul a fost construit de Henri Negresco – fiul unui hangiu român stabilit la Nisa, în 1902 -, pe baza designului realizat de arhitectul parizian Edouard Niermans. Hotelul, distrus şi slăbit financiar după cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost preluat în 1957 de Jeanne Augier şi soţul ei, Paul, decedat în 1995.
Cuplul i-a redat strălucirea de odinioară şi a făcut din acest hotel un veritabil muzeu de lux, în care pot fi admirate un candelabru Baccarat comandat de ţarul Nicolae al II-lea şi diverse opere de artă create de pictoriţa şi sculptoriţa Niki de Saint-Phalle şi de pictorul Raymond Moretti.
O colecţionară compulsivă, Jeanne Augier a strâns de-a lungul vieţii 6.000 de opere de artă, printre care şi un celebru portret al lui Ludovic al XIV-lea.
Hotelul, care şi-a revenit financiar după o perioadă de criză, este ultimul palat familial care a rămas 100% francez şi este inclus în patrimoniul naţional, fiind evaluat la 300 – 400 de milioane de euro, potrivit unor estimări din 2016, care nu luau în calcul mobilierul eclectic şi operele de artă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS