Acasă Magazin Populația de tigri sălbatici din Nepal e pe cale să se dubleze

Populația de tigri sălbatici din Nepal e pe cale să se dubleze

-

În acest weekend, oficialii din Nepal au anunțat că populația de tigri de aici a ajuns la 235 de exemplare conform estimărilor recente. Acest lucru înseamnă o populație aproape dublă față de valoarea de referință de aproximativ 121 de tigri din 2009. Dacă această tendință continuă, Nepalul ar putea deveni prima țară în care se va atinge obiectivul Tx2 – de a dubla populația de tigri sălbatici din lume până în 2022.

Succesul obținut în Nepal se datorează în mare parte angajamentului politic al țării și adoptării unor instrumente și strategii inovatoare pentru conservarea tigrului. Nepalul a fost prima țară care a atins standarde globale în domeniul gestionării zonelor de conservare a tigrilor, o schemă de acreditare a Conservation Assured Tiger Standards (CA|TS). „Protejarea tigrilor este o prioritate a guvernului și suntem recunoscători pentru sprijinul partenerilor noștri, al tuturor autorităților, al comunităților locale și al comunității internaționale pentru aderarea la acest scop comun”, a declarat Bishwa Nath Oli, secretar al Ministerului Pădurilor și Mediului din Nepal.

Mai puțin de 4000 de tigri la nivel mondial, în sălbăticie…

În 2010, la Summitul Tigrului de la Sankt Petersburg, Rusia, lideri globali și reprezentanți ai tuturor guvernelor din cele 13 țări populate cu tigri s-au angajat să dubleze numărul de exemplare din această specie (obiectiv cunoscut sub numele de Tx2) până la următorul An Chinezesc al Tigrului, în 2022. La momentul summitului, existau doar 3.200 de tigri în sălbăticie – față de cei 100.000, cu un secol în urmă. La ora actuală, în sălăticie există o populație estimată la 3890 de tigri, în total, în Bhutan, Cambodgia, China, India, Malaezia, Bangladesh, Indonezia, Myanmar, Vietnam, Laos, Nepal, Rusia și Thailanda. Cifrele cresc în India, Rusia, Nepal și Bhutan. Acest lucru se datorează unei mai bune gestionări a ariilor protejate, diminuării braconajului, capacității îmbunătățite de monitorizare a speciei și intensificării eforturilor de combatere a traficului de tigri și produse provenite de la aceștia.

…și încă pe atâția tigri, în captivitate

Una dintre cauzele care pune în pericol supraviețuirea speciei este comerțul ilegal cu animale sălbatice pe cale de dispariție și cu produse provenite de la acestea. Tigrii sunt crescuți, de cele mai multe ori, pentru blană, mustăți și colți – despre care se crede că ar avea proprietăți miraculoase de vindecare. În plus, aceste animale sunt vândute circurilor sau ca animale de companie, pe piața neagră.

În România sunt interzise spectacolele ce folosesc animale sălbatice, începând din iulie 2017. Este interzisă folosirea animalelor indiferent de gradul de îmblânzire, dacă sunt născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare. Animalele care se aflau în responsabilitatea unor instituții publice sau private, la momentul în care legea a intrat în vigoare, trebuie relocate în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice, până la finalul lui 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS