22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLegătura dintre consumul de cafea şi longevitate

Legătura dintre consumul de cafea şi longevitate

Cercetătorii britanici spun că vei trăi mai mult dacă bei cafea, aceasta este concluzia unui studiu efectuat recent. Consumul de cafea este asociat cu un risc scăzut de moarte prematură (la vârste tinere) și se pare că nu ar conta cantitatea sau dacă e decofeinizată sau nu, concluzionează studiul publicat recent în JAMA Internal Medicine.
Există o legătură între consumul de cafea şi longevitate. „Am observat o asociere inversă între obiceiul de a bea cafea şi mortalitate, indiferent dacă participanţii la studiu consumau o ceaşcă sau mai multe pe zi – chiar şi opt sau mai multe, indiferent dacă beau cafea la filtru, instant sau decofeinizată“, spune dr. Erikka Loftfield, conducătoarea studiului şi cercetător la Institutul Naţional de Cancer.
Cercetătorii au folosit informaţii din studiul UK Biobank, prin care mai mulți adulţi din Marea Britanie au completat chestionare medicale, au realizat examinări fizice şi au oferit probe biologice. Pentru acest studiu din care a reieşit o legătură directă între consumul de cafea şi riscul de mortalitate, cercetătorii au analizat informaţii oferite de 500.000 de adulţi care au răspuns unor întrebări cu privire la obiceiul de a consuma cafea, ţigări, alcool, dar şi informaţii despre istoricul medical. Dintre cei chestionaţi, în următorii zece ani după studiu, în perioada de follow up, 14.200 de oameni au decedat.

Nu contează ce şi câtă cafea bei. Ea te ajută să trăieşti mai mult

Cercetătorii au găsit o legătură între longevitate şi consumul de orice tip de cafea, în orice cantitate. Studiul a arătat că sunt mici variaţii care depind de câtă cafea se consumă, nivelul de cofeină (cappuccino, espresso, espresso dublu sau decofeinizată) pe care îl conţine sau modalitatea în care a fost pregătită: instant, la ibric, la filtru. Important este că, în comparație cu cei care nu beau cafea, cei care consumau o ceaşcă de cafea zilnic aveau un risc cu 8% mai scăzut de a suferi de o moarte prematură, iar acesta creştea uşor în funcţie de cantitate: 16% pentru cei care beau şase-şapte cafele zilnic sau 14% pentru cei cu opt sau mai multe cafele.
Viteza cu care o persoană metabolizează cofeina se pare că nu afectează longevitatea, în ciuda unor studii anterioare care sugerau că obiceiul de a bea cafea poate fi legat cu un risc crescut de tensiune arterială şi de atac cardiovascular printre persoanele care metabolizează încet cofeina. Dar acele studii au luat în considerare consumul de cafea după apariţia unei boli şi nu au examinat riscul mortalităţii în general, aşa cum a făcut studiul de faţă. Folosind studiul şi informaţiile oferite de studiul Biobank, cercetătorii au putut avea acces la o cantitate enormă de informaţii genetice, inclusiv unele legate de metabolismul cofeinei, ceea ce a făcut ca studiul să se bazeze pe o analiză complexă.

Nu neapărat cofeina ajută la prelungirea vieţii

Această descoperire combinată şi cu efectul deja ştiut de promotor al longevităţii al cafelei decofeinizate sugerează că nu cofeina este substanţa care activează mecanismul ce ajută la prelungirea vieţii.
„Legătura pe care am văzut-o noi între cafea şi sănătate este bazată pe studii observaţionale“, spune dr. Erikka Loftfield. „Pentru a înţelege mai bine potenţialele mecanisme biologice din spatele asocierii observate între cafea şi anumite beneficii aduse sănătăţii e nevoie de studii suplimentare“, a menţionat cercetătorul care a condus studiul.
Şi totuşi, acest studiu recent se adaugă altor cercetări care au descoperit beneficii asociate consumului de cafea. Şi chiar dacă studii anterioare au legat cafeaua sau alte băuturi fierbinţi cu cancerul, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a concluzionat recent că nu este nicio dovadă care să găsească o legătură evidentă între cafea şi carcinom. „Studiul nostru oferă informaţia conform căreia consumul de cafea poate fi o parte a unui stil de viaţă sănătos, reasigurându-i pe iubitorii de cafea că sunt pe drumul cel bun“, a concluzionat Erikka Loftfield.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS