5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPleci în concediu? Iată 20 de sfaturi care-ți vor face vacanța mai frumoasă

Pleci în concediu? Iată 20 de sfaturi care-ți vor face vacanța mai frumoasă

A venit vara şi este perioada perfectă pentru vacanţe, indiferent de destinaţie. Însă, o vacanţă nu înseamnă doar momentele frumoase petrecute în locurile preferate, ci şi mult stres cu pregătirile şi cu lucrurile neprevăzute care apar în timpul vacanţei. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îţi faci vacanţa reuşită şi fără neplăceri.

1. Dacă trebuie să ajungi la destinație cu avionul și faci rezervarea direct pe site-ul companiei aeriene, ține minte următorul truc: la fiecare nouă căutare deschide o nouă fereastră sau șterge cookies dacă nu vrei să plătești mai mult decât face. Prețurile biletelor de avion sunt ridicate artificial de numărul de cereri din momentul respectiv, scrie trvelgirls.ro.

2. Cel mai bun moment să cumperi bilete de avion la companiile de linie este marțea, pentru că atunci scad prețurile pentru a-și completa numărul de locuri din avion.

sfaturi calatorie (61)

3. Dacă ți-ai uitat încărcătorul de telefon acasă dar ai la tine un cablu usb, folosește mufa televizorului din cameră ca să-ți încarci gadgetul. Dacă în cameră nu ai televizor sau nu are ieșire pentru USB, întreabă la recepție dacă nu cumva au de împrumut un încărcător, de la turiștii uituci.

4. Pe cât posibil, caută un hotel/pensiune/hostel care să aibă micul dejun inclus sau măcar posibilitatea de a mânca acolo prima masă a zilei. Nu e foarte plăcut să pleci dimineața, flămândă și pe jumătate adormită pentru că nu ți-ai băut cafeaua, să cauți un loc decent unde să mănânci, mai ales că multe restaurante nici nu sunt deschise la prima oră. În plus, e mult mai ieftin să plătești o cameră care are micul dejun inclus decât dacă rezervi doar camera și alegi să mănânci în altă parte.

Citește și Cum e să stai la hostel

5. Dacă vrei cele mai ieftine bilete de avion la companiile low-cost, trebuie să le vânezi în ziua (sau în zilele următoare) în care apare oferta pentru sezonul următor. La aceste companii sunt bilete de avion din mai multe categorii de preț iar cele mai ieftine se dau primele.

6. Sunt multe hoteluri și restaurante unde internetul wifi nu este gratuit. Verifică comentariile de pe FourSquare, pentru că sunt șanse să găsești acolo parola. Mai mult decât atât, există două aplicații care fac automat asta pentru tine: 4SqWifi pentri iOS (gratuit, e nevoie de cont de FourSquare) și VenueSpot pentru Android.

Citește și 10 aplicații gratuite utile în România

7. Când călătorești în străinătate, folosește GPS-ul ca să nu ai surprize cu factura telefonului mobil când te întorci acasă. Înainte să pleci dimineața la drum, deschide Google Maps pe zona pe care urmează să o vizitezi, treci telefonul în modul plane ca să nu ți se termine bateria și activează GPS-ul.

8. Când îți faci bagajul, rulează hainele pentru extra spațiu în geamantan sau în rucsac. Eu procedez astfel de fiecare dată și sunt uimită de cât de multe haine intră în bagaj. În plus, în felul acesta nici nu ți se șifonează hainele.

9. Pentru și mai mult spațiu, uneori folosesc pungi (de diferite dimensiuni) care se videază cu aspiratorul. Acasă e foarte simplu să fac asta, iar la întoarcere rog o menajeră să mă ajute câteva secunde cu aspiratorul din dotare.

10. Fă copii xerox ale tuturor documentelor personale și de călătorie și păstrează-le într-un loc separat de originale. Mai mult decât atât, e bine să ai și copiile scanate pe mail sau pe laptop/kindle/e-book pentru că îți pot salva pielea în caz de furt sau pierdere.

11. Dacă nu te simți confortabil în avion și ai posibilitatea să-ți alegi locul pe care să stai pe durata zborului, alege unul lângă aripi, pentru că acolo vei simți cel mai puțin turbulențele. Eu am stat o dată pe ultimul rând de scaune, lângă coadă, și nu a fost prea bine.

Citește și Scapă de frica de avion

12. Nu pune niciodată în bagaj o pereche de încălțări nou-nouțe dacă ții la picioarele tale. Ia în schimb încălțămintea cea mai confortabilă pe care o deții și uită de tocuri. Eu o să țin minte toată viața experiența/experimentul Praga pe tocuri și voi sfătui pe toți cei din jurul meu să nu facă așa cum am făcut eu.

sfaturi calatorie (34)

13. Ia cu tine, oriunde ai merge, gustări – fructe, biscuiți, batoane de cereale și, pe cât posibil, sendvișuri. Nu miza pe faptul că atunci când ți se va face foame vei găsi un restaurant decent în care să mănânci. Murphy nu doarme niciodată și, în cazul fericit în care o cârciumă ți se va părea în regulă, va mai dura o oră până când ți se va servi mâncarea.

sfaturi calatorie (5)

14. Dacă un restaurant are meniul în mai multe limbi, atunci cu siguranță nu e pentru localnici. Asta se traduce prin prețuri (mai) mari și mâncare nu tocmai autohtonă.

sfaturi calatorie 2

15. Când mergi la cumpărături într-o țară arabă, negociază întotdeauna dacă vrei să plătești prețul corect. Comercianții din țările astea umflă artificial prețurile tocmai pentru că le place să se tocmească. Nu te amăgi însă că ai făcut cine știe ce afacere după o negociere dură, dar măcar poți fi sigură că nu ai plătit mai mult decât face.

16. Notează adresa hotelului/hostelului sau a gazdei unde stai în vacanță, în cazul în care te rătăcești. Mi s-a întâmplat de câteva ori să mă pierd prin oraș și să nu fiu în stare nici măcar să cer indicații trecătorilor. Crede-mă, nu e prea plăcut, mai ales dacă e noapte!

17. Chiar dacă nu ești matinală de fel și cu toate că ești în vacanță, fă un efort și trezește-te devreme. Dimineața, înainte de 10-11, ies cele mai bune fotografii, poți să observi localnicii în mediul lor – la piață, în drum spre serviciu ori spre școală sau în timpul rutinei zilnice (alergatul prin parc sau pe faleză, de exemplu) iar străzile nu sunt deloc aglomerate. În plus, unele muzee au intrarea liberă înainte de ora 9.00 (cum e în Andaluzia).

sfaturi calatorie (36)

18. Ia cu tine o eșarfă, fie iarnă fie vară, la mare sau pe munte ori într-un city-break. În Istanbul am folosit-o ca să mă apere de vântul de pe malul Bosforului și să mă acopăr în moschei, la Nisa a fost bună pe plajă, în loc de prosop iar pe munte m-a ajutat de multe ori să nu fac insolație.

sfaturi calatorie

19. Nu pleca niciodată într-o vacanță într-un grup mai mare de 4 persoane pentru că riști să-ți ruinezi și vacanța și gașca. Fiecare are alte așteptări de la o călătorie – unul vrea la shopping, altul vrea să lenevească toată ziua la plajă sau pe terasa hotelului iar pe altul pur și simplu îl uită Dumnezeu prin muzee.

Citește și Cum e partenerul ideal de drum

20. Nu face mii de fotografii cu gândul că le vei tria când ajungi acasă. De cele mai multe ori nu faci decât să ocupi spațiu cu poze inutile, pe care probabil nu le vei mai vizualiza niciodată. Ține minte că esențele tari se țin în sticluțe mici!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS