Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îi sărbătoresc astăzi pe sfinţii împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii spirituali ai catedralei patriarhale din Bucureşti. Slujba hramului va fi oficiată în aer liber, începând cu ora 10.00,  pe Dealul Mitropoliei, de Patriarhul Daniel.
Constantin este primul împărat creştin trecut în rândul sfinţilor. A condus Imperiul Roman, între anii 306 şi 337 şio a schimbat radical politica imperială faţă de creştini. În anul 312 a avut o viziune consemnată în biografia sa. Înainte de a porni la luptă împotriva rivalului Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă, iar în jurul ei scris cu acest semn „Vei învinge”. Viziunea s-a împlinit. Constantin şi-a învins duşmanul la Podul Milnius din Roma şi a început să se apropie de creştinism. În anul 313 a promulgat un decret prin care a acordat creştinilor libertate de manifestare a credinţei. Se întâmpla după 250 de ani de persecuţii asupra creştinilor. Mama lui Constantin, sfânta Elena, s-a remarcat n istoria creştină prin găsirea lemnului Sfintei cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi prin construirea mai multor biserici La locurile Sfinte.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.