5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinŞtevia şi beneficiile ei

Ştevia şi beneficiile ei

Un ingredient comun în supe, tocănițe, salate și sosuri pe vremea bunicilor, frunzele de ștevie au fost date uitării în ultimii ani. Totuși, ștevia este o plantă des întâlnită în România, are numeroase beneficii și de aceea ar trebui consumată la începutul fiecărei primăveri.
Ștevia aparține familiei Rumex și crește în toate zonele cu climat temperat din lume. Chiar dacă în Statele Unite anumitor specii de plante înrudite li se atribuie proprietăți halucinogene, frunzele de ștevie au fost cultivate de-a lungul timpului pentru a fi utilizate în bucătărie, având o aromă interesantă, asemănătoare cu cea a lămâii, potrivit motherearthliving.com. Gustul acrișor este dat de acidul oxalic. Persoanele cu artrită sau pietre la rinichi ar trebui să consume ștevie în cantități mici, întrucât acidul oxalic poate agrava aceste afecțiuni. Planta are un gust deosebit la începutul primăverii, dar o dată cu trecerea timpului devine amară.
Astfel, se recomandă ca în salate să folosiți frunze tinere și fragede, iar în supe sau tocănițe, frunzele mai mari și mai închise la culoare. Ștevia reprezintă o garnitură extraordinară pentru carnea de pui, brânza de capră și ouă.

Efectele benefice ale şteviei

Bogată în vitamina C, planta de ștevie a fost apreciată de-a lungul secolelor pentru că prevenea diferite boli grave, atunci când fructele și legumele proaspete nu erau disponibile. În secolul XIX, medicul britanic Culpeper recomanda aceste frunze pentru „a combate inflamațiile și febra“, dar și pentru „a potoli setea și a stimula pofta de mâncare“.
La începutul primăverii, ștevia sau măcrișul se găsește peste tot, mai ales în tarabele din piețe. Bogată în vitamine şi săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu şi fier), ştevia are efecte purgative, laxative şi de detoxificare. În popor se spune că este un înnoitor al sângelui ca şi urzica, spanacul şi leurda.
Cura cu ștevie ajută la slăbit și la tratarea diabetului, a reumatismului, a tuberculozei, a ulcerului şi a tusei.
Ştevia stabilizează fluiditatea sangvină, are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge, reducând senzaţia de foame, dar şi pofta de dulciuri, fiind eficientă pentru cei cu hipoglicemii frecvente. De asemenea, poate micşora dorinţa de a consuma alimente grase, este un diuretic natural, indicat persoanelor cu retenţie de apă, scade oboseala mentală şi fizică, armonizează digestia, reglează presiunea sângelui şi ajută la pierderea în greutate. Toate aceste calităţi o recomandă ca adjuvant în curele de slăbire.

Dieta cu ştevie

Dimineaţa, la cinci minute după trezire, se consumă 60-70 g de frunze crude de ştevie, într-o salată cu puţin ulei de măsline şi cu multă zeamă de lămâie. Nu beţi niciun fel de lichid înainte de salată, nici cafea, suc de fructe sau apă. Acest lucru este important, deoarece lipsa fluidelor din stomac favorizează digestia unor pigmenţi din ştevie, care au rol în slăbire. După micul dejun, care trebuie să fie sărac în calorii, consumaţi 150-200 g de mâncare caldă de ştevie, preparată în felul următor: frunzele opărite (nu fierte foarte mult) şi tăiate mărunt se pun într-un vas peste care se adaugă puţin ulei, bulion şi sare.
Masa principală a zilei trebuie să fie mai săracă în supe ori ciorbe şi total lipsită de proteine şi grăsimi de porc. Ştevia se serveşte ca salată crudă, nesărată şi acrită cu zeamă de lămâie. Puteţi avea la masa de prânz mâncăruri pe bază de legume fierte, dar şi câteva felii de pâine, deoarece creierul are nevoie de carbohidraţi pentru a funcţiona corect (lipsa acesteia din meniu creează senzaţia de foame şi chiar o cădere glicemică). După masă se mănâncă o feliuţă subţire de lămâie. Este important ca în următoarea oră după dejun să nu se bea mai mult de 100 ml apă, de preferat deloc.
Seara, cu 20-25 de minute înainte de cină, se consumă 150-200 g salată de ştevie în combinaţie cu 70 g urzici crude. La masa de seară se mănâncă un fel cald de ştevie, preparat după reţeta de mai sus, alături de o friptură slabă de vită sau de pui. După cină se bea o limonadă naturală, îndulcită cu cel mult o linguriţă rasă cu zahăr.
Pe parcursul curei cu ştevie, care durează trei-patru săptămâni, sunt interzise dulciurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS