13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBeta-blocantele pot ajuta pacienţii ce suferă de melanom

Beta-blocantele pot ajuta pacienţii ce suferă de melanom

Beta-blocantele, un tip de medicamente accesibile la scară largă şi utilizate pentru prevenirea atacurilor de inimă şi pentru scăderea tensiunii arteriale, pot ajuta pacienţii ce suferă de melanom să trăiască mai mult, potrivit unui nou studiu efectuat de un grup de cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, potrivit www.medlife.ro.
Pacienţii cu melanom care au făcut imunoterapie în timp ce li s-au administrat beta-blocante au depăşit speranţa de viaţă a pacienților care nu luau acest tratament medicamentos. Un experiment de laborator efectuat pentru verificarea acestor rezultate a confirmat noile constatări, noteaza news.psu.edu.
„Întrucât beta-blocantele sunt disponibile la scară largă, rezultatele noastre ar putea sugera o modalitate simplă de tratament pentru pacienţii ce suferă de melanom“, arată raportul cercetătorilor, publicat recent în jurnalul de specialitate Onco Immunology.
„Tipul de beta-blocante pe care l-am găsit a fi cel mai eficient împotriva melanomului a fost cel mai puţin prescris, şi anume Propranololul. În cazul majorităţii pacienţilor, prescripţiile medicale menţionează blocanţi selectivi beta1. Aceste date arată că există o mare parte din populaţie ce este eligibilă pentru a lua beta-blocante pe parcursul imunoterapiei. Întrucât beta-blocantele se găsesc la scară largă, această modalitate de tratament poate fi implementată rapid pentru beneficiul pacienţilor ce suferă de melanom“, a declarat dr. Todd Schell, profesor de microbiologie şi imunologie în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din Pennsylvania.
Pacienţii ce suferă de melanom metastatic sau melanoc ce s-a răspândit şi în alte părţi ale corpului au deseori parte de un prognostic nesatisfăcător şi, în timp ce unele forme de imunoterapie – prin intermediul cărora este stimulat sistemul imunitar pentru combaterea bolii – sunt promiţătoare, ratele de răspuns pozitiv se situează până în procentul de 35% dintre cazuri.
Studiile efectuate anterior pe această temă au arătat că stresul fiziologic împiedică sistemul imunitar să lupte eficient cu tumorile, în timp ce un nivel scăzut de stres permite instalarea beneficiilor tratamentelor anticancer. Cercetătorii au fost curioşi să afle dacă reducerea nivelului de stres fiziologic prin intermediul administrării medicamentelor beta-blocante ar putea îmbunătăţi rezultatele în rândul pacienţilor ce beneficiază de imunoterapie.

În ce a constat studiul

Pentru a ajunge la aceste constatări, oamenii de ştiinţă au analizat datele medicale a 195 de pacienţi ce sufereau de melanom metastatic şi care au primit tratament cu imunoterapie pe o perioadă de cinci ani. 62 dintre aceştia au primit şi tratament medicamentos pe bază de beta-blocante cu beta1 şi beta-blocante Propranolol.
Deşi a existat o mică diferenţă în ceea ce priveşte durata de viaţă a pacienţilor ce urmau tratamentul medicamentos cu Propranolol şi cei care participau doar la imunoterapie, rezultatele studiului arată că speranţa de viaţă a fost semnificativ mai mare în rândul celor dintâi.
La cinci ani după efectuarea imunoterapiei, aproximativ 70% dintre pacienţii cărora li s-au administrat beta-blocante Propanolol se aflau încă în viaţă, în comparaţie cu numai 25% dintre cei ce luau primul tip de beta-blocante sau urmau numai sesiunile de imunoterapie.
Pentru a reuşi să explice aceste rezultate, cercetătorii au efectuat un experiment de laborator pe şoarecii ce sufereau de melanom. Aceştia au tratat şoarecii selectiv, prin imunoterapie cu sau fără beta-blocantele Propranolol.
Rezultatele experimentului au arătat că Propanololul a întârziat în mod semnificativ creşterea tumorii şi a crescut rata de supravieţuire în cazurile în care tratamentul medicamentos a fost însoţit de imunoterapie.
Cercetările arată că reducerea nivelului de stres fiziologic prin intermediul beta-blocantelor Propanolol poate contribui la stimularea efectelor imunoterapiei şi creşte speranţa de viaţă în rândul pacienţilor ce suferă de melanom, a concluzionat dr. Joseph Drabick, profesor de medicină în cadrul Universităţii din Pennsylvania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS